piątek, 21 grudnia 2012

Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

   Zrobione specjalnie na wigilię opolskich blogerów, o której jeszcze będzie na blogu i  to całkiem za chwilę :)) Bez zbędnych słów...pyszny farsz i pieczone ciasto drożdżowe :) Świetne na ciepło, zimno, do barszczu i bzzzzz :) Przepis na najlepszy farsz pochodzi od mojej Tereski a reszta to dzieło przyjaciółki  - kompilacja Delimamma :)


Składniki na farsz:
  • 100 g grzybków leśnych (ważymy po podgotowaniu)
  • 300 g kapusty kwaszonej z marchewką
  • 1/2 dużej cebuli drobno poszatkowanej
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzybki moczymy w wodzie przez około 2 godziny, gotujemy do czasu, aż będą al dente (około 30 minut). Odcedzamy i kroimy na bardzo drobną kostkę. 

Kapustę podgotowujemy przez około 20 minut, odcedzamy i bardzo drobno szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy grzybki i kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez około 15 minut (na małym ogniu). Studzimy.

Składniki na  ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 4 łyżki roztopionego masła (ostudzonego)

Przygotowanie:
Do miski skruszyć drożdże, wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dodajemy żółtka i mleko. Powoli wyrabiamy ciasto dolewając masło. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 cm, smarujemy jajkiem. Na cieście układamy 1 dużą łyżkę farszu i lepimy jak pierogi. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.

Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Moje podniebienie potwierdza... Niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mało ich zjadłam, za mało... bo teraz mam ochotę wejść w monitor :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora !!!!!!! popieram:)
      Gosiu - fajnie Tu u Ciebie a jak pachnie :) moje Święta zrobię tak: posadzę rodzinkę przed monitor i będę im pokazywała Twoje cuda:)
      ale ja jestem mądra że tez teraz na to wpadłam a mogłam tak opędzić tyle imprez :)
      buziak

      Usuń
    2. Kinga :)) Masz chyba tysiące lepszych pomysłów na spędzenie świąt :)) Chociaż ten pomysł sprawił, że jest mi bardzo ale to bardzo miło :)) Buziaki!

      Usuń
  3. Anonimowy5.2.13

    moja mama robi te pierogi od 15tu lat i popieram są pyszne i bardzo smaczne zostawiają w moich myślach taki wszech ogarniający uśmiech:) Dziękuję że publikujesz tak pyszne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Taka Mama to prawdziwy skarb :)) Ja niestety już nie mogę poprosić swoją o takie pyszności ... ale Ty tak :) Dbaj o to !! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Anonimowy13.2.13

    Mi wyszły pyszne, ale prawie wszystkie się pootwierały i wyglądają jak małże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) małże o smaku kapuściano-grzybowym :) Ja żeby być pewną, że z pierogów nie wyjdą mi małże, zawsze oprócz zlepiania palcami dociskam brzegi widelcem oprószonym mąką. Ale powiem Ci, że na szczęście nasze dania nie wystawiamy w konkursie piękności i możemy przede wszystkim delektować się ich smakiem ;) Najważniejsze, że smakowało a na przyszłość potraktuj je widelcem, niech mają za swoje ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Anonimowy7.12.13

    czy te pierogi można mrozić? jeśli tak to czy lepiej je upiec na "blado"? i czy odgrzać je można na patelni czy w mikrofali? małe mam doświadczenie kulinarne, a chciałabym mężowi w delegację zapakować coś świątecznego - innego niż tradycyjne pierogi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je po upieczeniu mroziłam a potem, po rozmrożeniu odsmażałam na patelni. Mikrofalówki nie używam także ciężko mi powiedzieć czy będą ok. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Anonimowy9.12.13

    Doskonałe !!!! Otworzył mi się jeden, bo mój mały pomocnik kiepsko docisnął widelcem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...