czwartek, 20 grudnia 2012

Lebkuchen z orzechami laskowymi i cytrusowym akcentem

    Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki otwierały mojego bloga, to był mój pierwszy wpis i zdecydowanie najlepsze pierniki jakie upiekłam. W tym roku oczywiście przygotowałam je po raz kolejny dokonując małych modyfikacji, co im wyszło na dobre, czego nie można powiedzieć o konsumujących ;) - na jednym pierniczku nie można poprzestać!!

   Wychodząc z domu poprosiłam Julię o zrobienie kilku zdjęć moim wypiekom ponieważ powrót z pracy o godzinie 16 = słabe zdjęcia. Zdjęcia pstrykała ona i jej przyjaciółka Asia. Z efektów widocznych na zdjęciach wynika, że zabawę miały przednią. Także dzisiaj na blogu zdjęcia autorstwa dwóch przecudnych 12-latek!!!





 



Składniki na ok. 24 sztuki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka cytrynowa starta z 2 cytryn


Przygotowanie:
Suche składniki: mąkę, orzechy laskowe, proszek, sodę, przyprawy mieszamy w misce.



W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i miód. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy (mieszanka ma być jednak ciepła).



Do suchych składników wlewamy ciepłą masę maślano - miodową, dodajemy kandyzowaną skórkę, skórkę startą z dwóch cytryn i mieszamy (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).



Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej robić to mokrą łyżką).



Piec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów po pokryciu lukrem lub czekoladą.



Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko

Cukier puder wsypać do miseczki, dodać białko i mieszając rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, smarować nim pierniczki np. przy pomocy pędzelka i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. 



Po wyschnięciu lukru pierniczki można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do wcinania. 



Smacznego :)

4 komentarze:

  1. one są absolutnie pyszne.
    jedne z moich naj pierniczków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje też - absolutny number one ;)

      Usuń
  2. też je piekłam! i też były jednymi z moich pierwszych samodzielnych pierniczków. szkoda, że nie mam takich fajnych pomocników do zdjęciowania!:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nio fajnie jest z taką Julką i jej funfelką :) 12 lat na to czekałam :):))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...