niedziela, 23 grudnia 2012

Kutia

   Kutia  – tradycyjna potrawa ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i polskiej kuchni kresowej. Moja rodzina wywodzi się z kresów wschodnich także ta potrawa zawsze stanowiła jedną z dwunastu potraw wigilijnych. Przygotowywana przez babcię a potem przez mamę nigdy nie cieszyła się moim zainteresowaniem. Za dużo w niej było pszenicy, miodu, rodzynek, za mało orzechów a skórki pomarańczowej nie było wcale... chociaż to pewnie to była najprawdziwsza kutia :) 
   Moja to połączenie tradycji z upodobaniami kulinarnymi mojej rodziny. To oznacza mniej pszenicy i rodzynek, więcej orzechów, skórki pomarańczowej i sporą ilość skórki ze świeżej cytryny. 
   Gdy zaczęłam studiować przepisy to powiem szczerze, że nie pamiętam abym znalazła dwa takie same. Generalnie każdy robi ją po swojemu i do tego oczywiście zachęcam. Nalegam jedynie na dodanie skórki ze świeżej cytryny. Zmienia ona danie diametralnie, zdecydowanie polepszając jego smak. Wydobywa słodycz miodu i bakalii - sprawdźcie sami. We wcześniejszych latach miałam czas na przygotowywanie pszenicy w tym raku skorzystałam z gotowej mieszanki i stwierdzam, że nie pogorszyło to smaku a na jej przygotowanie potrzebujecie tylko 30 minut. 





Składniki:

  • 1 puszka kutii staropolskiej (850g ) - ja użyłam kutii firmy Bakalland
  • 70 g migdałów
  • 70 g orzechów laskowych
  • 70 g orzechów włoskich 
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 50 g suszonych moreli
  • 4 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1,5 sparzonej cytryny
  • 3 łyżki śmietany (22%)

Przygotowanie:
Orzechy, migdały i morele siekamy w drobną kostkę. W misce mieszamy kutię, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, morele, miód (płynny), skórkę otartą z cytryny (na tarce o bardzo drobnych oczkach) oraz śmietanę*. Kutię wkładamy do lodówki na kilka godzin.

*Jeżeli przygotowujemy ją w Wigilię wtedy możemy od razu dodać śmietanę, jeżeli dzień wcześniej śmietanę dodajemy następnego dnia. 

Smacznego!!




6 komentarzy:

  1. U mnie już też cały dom pachnie Wigilią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych, spokojnych Świąt Gosiu, bo pyszne będą na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olu :) Tobie również życzę zdrowych, spokojnych, wesołych Świąt i samych najlepszości na stole i pod choinką :))

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie, na blogu masz wiele ciekawych przepisów :)Postaram się częściej do Ciebie zaglądać, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewelino :)) Staram się jak mogę i jest mi bardzo miło z każdych odwiedzin na blogu - mam nadzieję, że znajdziesz na nim coś dla Ciebie :)) Pozdrawiam cieplutko !

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...