piątek, 23 listopada 2012

Torcik z batonami DAIM - DAMN GOOD!!

   Nie wiem jak to się stało....dopiero kilka dni temu po raz pierwszy spróbowałam batoników Daim. Już po pierwszym gryzie wiedziałam, że wpadłam! O słodka miłości, rozkoszna fascynacjo smakiem i konsystencją...cała jestem twoja :) 
   Batoniki leżały sobie poniżej linii wzroku, na półce w wielkim centrum handlowym, ileż to osób nigdy nie dowie się jakie cuda kryje ostatnia półka od dołu :) Kochani spuszczajmy czasami wzrok na niższe półki ;))
   A torcik... to warstwy bezowo-migdałowe, krem budyniowo-śmietanowy, polewa czekoladowa i wspomniane wcześniej batoniki w ilości dowolnej ale jeżeli o nie chodzi to nigdy za dużo! Polecam, Polecam, Polecam!





Składniki na 3 bezowe warstwy o średnicy około 16 cm:
  • 4 białka
  • 150 g cukru do wypieków
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Migdały mieszamy z mąką i dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy.

Płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nich 3 koła o średnicy około 16 cm i nie przekraczając narysowanych linii wylewamy naszą masę bezową. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy warstwy bezowe na złoty kolor tj. przez około 15 minut. Studzimy.

Składniki na krem budyniowo-śmietanowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki sera ricotta
  • 100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i ziarnami z połowy laski wanilii. 1 łyżkę mąki, żółtko i pozostałe mleko mieszamy i dolewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Studzimy.

Budyń przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę razem z serem ricotta. Jeszcze raz przelewamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Masa ma mieć znowu konsystencję budyniu. Studzimy (najlepiej w lodówce - masa powinna być chłodna).

Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do chłodnej masy budyniowej. Delikatnie mieszamy, w razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem. 

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do powstania gładkiej, jednolitej polewy. Studzimy.

Dodatkowo:
  • 4 batony Daim (po 28 g każdy) - ale tutaj istnieje pełna dowolność :)
Przygotowanie tortu:
Pierwszą warstwę bezową kładziemy na talerzu, smarujemy ją kremem i posypujemy pokruszonymi batonikami Daim. Kładziemy kolejną warstwą bezową, smarujemy ją kremem i znowu posypujemy batonikami. Na koniec ostatnia warstwa bezowa, którą polewamy masą czekoladową. Górę tortu sowicie posypujemy batonikami. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy przez kilka godzin.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. o tak, Daim oraz czekolada Marabou to dwie słodkości ,które wg mnie zawierają dodatek środka uzależniającego:) torcik wygląda barddzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada Marabou powiadasz..... nie znam :) kolejne zaniedbanie - koniecznie muszę poznać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Obłędnie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje takie cudo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje obłędnie, wykupiłam chyba cały zapas batonów Daim z Reala :)

      Usuń
  3. Dopiero co się zachwycała tartą ze snikersami, a tutaj taki torcik wrzucasz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu smaki są podobne ale torcik z batonikami bardziej zaskakujący :) Pozdrawiam!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...