czwartek, 15 listopada 2012

Smarowidło figowe

   Zdecydowanie HAVE A NICE DAY! Po pierwsze piątek, a po drugie i po trzecie piątek oznacza, że już jest całkiem blisko do soboty a sobota.... sami wiecie :) Niespieszne śniadanie, noszenie przez cały dzień ulubionego podkoszulka pamiętającego czasy liceum, włosy związane w kucyk i zero makijażu (przynajmniej do wieczora;).
   Sobota to także szansa na dobre światło i nadrabianie zaległości z aparatem fotograficznym. Szkoda, że akurat tą pasję odkryłam dosyć późno... ale wracając do niespiesznego śniadania. Ostatnio natrafiłam na genialny i prosty przepis na Smarowidło figowe (a może mazidło ;) Trafi w gusta miłośników miodu, fig i konfitur. Słodkie, takie trochę w tureckim klimacie. Jak do tej pory najbardziej smakowało mi na cieplutkich jeszcze ROGALIKACH  i z ciepłym mlekiem! Polecam :)



Miłego Dnia!!


Składniki na 1 mały słoik:

  • 1 3/4 szklanki suszonych fig (pokrojonych w kostkę)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 szkl. wody

Przygotowanie:

W małym garnku mieszamy pokrojone figi z cukrem i wodą. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu, aż większość płynu odparuje a figi zmiękną (około 20 minut).

Masę miksujemy przy pomocy blendera, dodajemy sok z cytryny. Masa ma mieć gładką konsystencję jednakże drobne ziarenka powinny być nadal wyczuwalne. Jeżeli jest taka konieczność można dodać odrobinę wody lub soku z cytryny (według uznania).

Masę przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i trzymamy w lodówce. 

Najlepiej smakuje na maślanych rogalikach :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ale to musi być dobre... :) Idealne nie tylko do smarowania, ale i gorących owsianek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku gorąca owsianka!!!! MNIAM!!!wieki temu jadłam takie pyszności ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...