Piekarni Delimamma ciąg dalszy. Odkąd mam w domku sprawdzony zakwas eksperymentuję ze smakami i dodatkami. Zaczęłam od tradycyjnego pszennego chlebka a teraz wymieniłam mąkę, dodałam ulubione ziarna i voila :) Moja propozycja nadal jest chlebem mało kontrowersyjnym ale przecież klasyka nie wychodzi z mody. Chleb smakował małym i dużym, pierwszego i drugiego dnia - trzeciego nie doczekał ;) Gorąco Polecam!
Składniki na jeden bochenek:
- 150 g zakwasu żytniego (np. z TEGO PRZEPISU)
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej pełne ziarno
- 100 g mąki pszennej- typ 450
- 1,5 łyżeczki soli
- 8 g świeżych drożdży
- Garść łuskanego słonecznika oraz dyni
- 2 łyżki płatków owsianych
- DODATKOWO:
- Masło do wysmarowania tortownicy
- Jajko do posmarowania chleba
- 1 łyżka mleka do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz ziaren i płatków) umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (przez około 7 minut). Nie zrażamy się tym, że ciasto będzie luźne i bardzo lepkie. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut by ciasto odpoczęło i ponownie wyrabiamy (tym razem przez około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne. Dodajemy 2 łyżki słonecznika i 2 łyżki dyni, wyrabiamy.
Zostawiamy ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie formujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami tortownicy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypujemy nasionami.
Wszystkie składniki (oprócz ziaren i płatków) umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (przez około 7 minut). Nie zrażamy się tym, że ciasto będzie luźne i bardzo lepkie. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut by ciasto odpoczęło i ponownie wyrabiamy (tym razem przez około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne. Dodajemy 2 łyżki słonecznika i 2 łyżki dyni, wyrabiamy.
Zostawiamy ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie formujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami tortownicy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypujemy nasionami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Pieczemy przez około 40 - 45 minut, do zezłocenia skórki.
Smacznego :)
wygląda obłędnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewelinko i pozdrawiam serdecznie!!
UsuńPiękny bochenek ;) Rozumiem Cie z tym zakwasem, też się z moim nie rozstaje odkąd go mam i kombinuję co by tu nowego upiec;)
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńPiekny chlebek :) Jakiej tortownicy uzywasz?
OdpowiedzUsuń