wtorek, 27 listopada 2012

Pszenny chleb z ziarnami na zakwasie

   Piekarni Delimamma ciąg dalszy. Odkąd mam w domku sprawdzony zakwas eksperymentuję ze smakami i dodatkami. Zaczęłam od tradycyjnego pszennego chlebka a teraz wymieniłam mąkę, dodałam ulubione ziarna i voila :) Moja propozycja nadal jest chlebem mało kontrowersyjnym ale przecież klasyka nie wychodzi z mody. Chleb smakował małym i dużym, pierwszego i drugiego dnia - trzeciego nie doczekał ;) Gorąco Polecam!






Składniki na jeden bochenek:
  • 150 g zakwasu żytniego (np. z TEGO PRZEPISU)
  • 300 g letniej wody
  • 400 g mąki pszennej pełne ziarno
  • 100 g mąki pszennej- typ 450
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży
  • Garść łuskanego słonecznika oraz dyni
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • DODATKOWO:
  • Masło do wysmarowania tortownicy 
  • Jajko do posmarowania chleba
  • 1 łyżka mleka do posmarowania chleba
Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz ziaren i płatków) umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (przez około 7 minut). Nie zrażamy się tym, że ciasto będzie luźne i bardzo lepkie. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut by ciasto odpoczęło i ponownie wyrabiamy (tym razem przez około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne. Dodajemy 2 łyżki słonecznika i 2 łyżki dyni, wyrabiamy.

Zostawiamy ciasto na 2  godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie formujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami tortownicy.


Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypujemy nasionami.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Pieczemy przez około 40 - 45 minut, do zezłocenia skórki.

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewelinko i pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  2. Piękny bochenek ;) Rozumiem Cie z tym zakwasem, też się z moim nie rozstaje odkąd go mam i kombinuję co by tu nowego upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy17.2.15

    Piekny chlebek :) Jakiej tortownicy uzywasz?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...