czwartek, 29 listopada 2012

Pita Bread i Egg & Onion Delight

   Po raz kolejny i z całą pewnością nie ostatni sięgam do przepisu z mojej ukochanej książki, skarbnicy wiedzy na temat wszystkiego co włoskie, czyli "Culinaria Italia". Polecam tą pozycję wydawniczą z całych sił!! Cała książka jest przeze mnie obklejona małymi karteczkami, którymi pozaznaczałam te przepisy, które kiedyś chcę wypróbować. Jako, że nie jest to stricte książka kulinarna bardzo często przepisy są mało precyzyjne ale zupełnie mi to nie przeszkadza, po prostu eksperymentuję, kombinuję, testuję :) 
   Tym razem postanowiłam przygotować pitę, płaski placek drożdżowy, typowy dla kuchni Kalabrii. Po upieczeniu, przekrojony posmarowałam pastą Egg & Onion Delight, która przypomina mi wiosnę - jest lekka, pachnąca szczypiorkiem, rzodkiewką i świeżym ogórkiem :) Dajcie się skusić !!








Składniki na podstawowe ciasto na pitę:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Woda 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, oliwę, szczyptę soli i tyle wody aby móc ugnieść miękkie i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. 

Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej oliwą z oliwek miski i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie formujemy okrągłe placki o grubości około 1 cm. Wycinamy w nim dziurkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczonej oliwą z oliwek.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, umieszczamy w  nim pitę i pieczemy przez około 20 minut, do zezłocenia się ciasta. 

Po ostudzeniu smarujemy pastą.

Składniki na pastę Egg & Onion Delight:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżkę drobno poszatkowanego szczypiorku
  • 1/3 szkl. świeżego ogórka pokrojonego w małą kostkę
  • 1/3 szkl. rzodkiewki pokrojonej w małą kostkę
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy jajka, szczypiorek, ogórek, rzodkiewkę, jogurt oraz majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Pastą smarujemy pieczywo.


Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Świetny blog.Na rogaliki głosowałem z całym przekonaniem,ponieważ upiekłem i były pyszne.Tą pitę,też wypróbuję. Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. łał. To wydaje się tak smaczne. Będę kochać, aby spróbować i smak. Dziękujemy za udostępnienie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. I'm a big fan of playing games on mobile phones and i find this way of gaming much more better then the others and i want to keep it simple , so nothing can be better then a math game of my choice so here i found this math game site and it is worth playing for . Supper cool and the same time sober game for all the ages .

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...