środa, 14 listopada 2012

Moja własna manufaktura czekolady

   Wiecie, że czekolada doczekała się własnej dyscypliny naukowej? Przedmiotem "czekologii" jest badanie związku między podświadomością a kształtem, nadzieniem i kolorem wybieranych czekolad. W myśl tej dyscypliny, dokonywany wybór jest kluczem do poznania czyjejś osobowości... Ciekawa jestem co taki naukowiec powiedział by na temat moich czekoladowych wyborów? ;)))
   Każdy ma swoją ulubioną czekoladą (zakładam, że prawie wszyscy ją lubią ;) ta bez nadzienia wcale nie jest beznadziejna wręcz przeciwnie! Próbowałam już czekolad z różnymi dodatkami i wiem, że uwielbiam gdy w czekoladzie jest chilli, sól czy imbir ale już kardamon i pieprz nie specjalnie. 
   Chciała bym kiedyś pokusić się o przygotowanie czekolady od samego początku albo chociaż móc przyglądać się procesowi jej tworzenia. Niestety nie zanosi się abym miała taką szansę więc ciągle będąc zafascynowana oglądanym już chyba 10 raz filmem "Czekolada" postanowiłam zabawić się w małego "twórcę" i tak powstały cieniutkie, cieniuteńkie czekoladowe płatki z moimi ulubionymi dodatkami tj. chilli, skórką pomarańczową, suszoną truskawką i żurawiną! 




 





 Składniki:

  • Gorzka czekolada
  • Gorzka czekolada z chilli
  • Biała czekolada
  • Skórka pomarańczowa
  • Suszone truskawki*
  • Żurawina namoczona w rumie
  • Płatki migdałowe

* wykorzystałam suszone truskawki, które są składnikiem musl

 Przygotowanie:

W kąpieli wodnej osobno roztapiam każdą z czekolad. Na papier do pieczenia wylewam roztopioną czekoladę formując cieniutkie płatki. Gdy czekolada jeszcze nie jest zastygnięta ozdabiam ją ulubionymi dodatkami w dowolnej ilości. Do roztopionej białej czekolady dodałam pokruszone suszone truskawki i całość wymieszałam.
Czekoladowe płatki wkładamy do lodówki i tam przechowujemy.

Smacznego!
 

14 komentarzy:

  1. Ja wybieram z truskawkami :) Z chilli raz na jakiś czas też może być, choć nie przepadam. Kiedyś spełniłam swoją zachciankę, kupiłam czekoladę z wyższej półki w Almie, tylko nie dopatrzyłam, że czekolada jest z... pieprzem. Wylądowała w pierwszym koszu, a ja plułam nią całą drogę do domu :) Może więc tak jak piszesz, warto samemu zadbać o te ulubione dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie osobiście z chilli powala ale oczywiście ilość przyprawy musi być rozsądna ;) uwielbiam ręcznie robioną z Manufaktury - cena powala ale tą czekoladę je się przez tydzień także od czasu do czasu można zaszaleć :) Dla mnie nie do przejścia jest pieprz właśnie i kardamon :((( szukam kolejnych inspiracji bo domowy wyrób może być od początku do końca nasz ;) Buźka :)

      Usuń
  2. Mnie też ten film fascynuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiennie, ciągle i za każdym razem trochę inaczej :))) Jeżeli lubisz "Czekoladę" polecam francuski film "Przepis na miłość" także z czekoladą w tle :) Przezabawny i bardzo romantyczny :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Gorzka czekolada z pomarańczą to jest to co tygrysy lubią najbardziej :) Pozdrawiam. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie pożeram do kawusi skórkę pomarańczową w czekoladzie!!! Tak to jest zdecydowanie to co tygrysy lubią najbardziej! Pozdrawiam cieplutko!
      p.s. dzisiaj wysyłam przesyłkę w ramach konkursu ;)

      Usuń
  4. No śliczne te płatki czekoladowe. Apetyczne jak nie wiem!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Dziękuję i pozdrawiam!!

      Usuń
  5. to byłby najpiękniejszy słodki czekoladowy prezent. dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ogromną ochotą podarowała bym Ci w podzięce za Twoje blogowe pisanie, którego czytanie totalnie mnie wciągnęło :) Magiczne i zawsze tak cudownie refleksyjne! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. Wygląda bosko! Prześlicznie Ci wyszły a smakują na pewno cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :))) i Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł, muszę sobie zrobić kiedyś taką ucztę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka uczta to chyba bardzo w Twoim klimacie ... :) Chocoholiczko :) Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...