środa, 28 listopada 2012

Mincemeat i ciasteczka świąteczne

   Powoli ale tak bardzo powolutku mój wzrok przyciągają świąteczne przepisy. Z całą pewnością te wypróbowane nadal są aktualne bo przecież z tego co dobre nie należy rezygnować ale nowości są wskazane. 
   Nadzienie Mincemeat najpierw zaintrygowało mnie samą nazwą a potem wyobrażeniem o jego smaku. Czytając skład tej "potrawy"wiedziałam, że to jest to co tygryski lubią najbardziej ;) A potem zaskoczyła mnie różnorodność składników, które pojawiały się odnajdywanych przeze mnie przepisach w efekcie stworzyłam swoją wersję, która w połączeniu z prostotą ciastek daje pyszną, świąteczną propozycję :)) Świątecznie Polecam!!  








Składniki na około 300 ml:

  • 30 g brązowego cukru
  • 30 ml półwytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml wody
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 75 kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 mandarynka (otarta skórka oraz sok)
  • 15 ml rumu
  • 5 kropel aromatu migdałowego
  • 5 kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

W garnku mieszamy cukier oraz wino, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żurawinę oraz skórkę pomarańczową, mieszamy. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, skórkę oraz sok z mandarynki. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wodę i gotujemy przez około 20 minut, aż owoce nie wchłoną całego płynu. Zdejmujemy z gazu, lekko studzimy. Dodajemy rum, miód oraz ekstrakt z wanilii i aromat migdałowy.  Całość mieszamy. Przekładamy do słoiczka , przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Składniki na ciasteczka z farszem Mincemeat (12 szt.)

  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g smalcu
  • 30 g masła
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • ok. 100 g farszu Mincemeat
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką wody (do posmarowania ciasteczek)
  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy smalec, masło i mieszamy dokładnie jak ciasto na kruszonkę. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Sok z pomarańczy mieszamy z solą, wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, dodajemy sok. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. 

Przygotowujemy formę do muffinek. Smarujemy ją masłem, posypujemy lekko kaszą manną. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wycinamy kółka o średnicy większej niż otwory na muffinki i gwiazdki, serduszka do ozdobienia ciasteczek

W każdy otwór blaszki wciskamy przygotowane kółko z ciasta, nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia (ewentualnie zmieszaną z konfiturą porzeczkową), górę ciastka ozdabiamy wyciętą gwiazdką lub serduszkiem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciastka pieczemy przez około 10 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Co gospodyni to inny przepis :) Aż z ciekawości sięgnęłam do swojego, jedyne składniki, które się w naszych przepisach zgadzają to brązowy cukier i cynamon :) Mincemeat na bazie żurawiny, który wyszperałam u Nigelli, zamierzam zrobić w tym roku.
    Uwielbiam mince pies, podobnie jak świąteczne ciasto angielskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko ja też przeczytałam kilka przepisów i zdziwiła mnie różnorodność składników. Przydałby się wieczór degustacji Mincemeat - ciekawa jestem różnic :) Ja podobnie jak Ty zakochałam się w tych smakach!! Powoli moje święta stają się kulinarną mieszanką z całej Europy, oczywiście z przewagą polskiej tradycji :) Buźka

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...