czwartek, 22 listopada 2012

Maślane bułeczki drożdżowe i konfitura z pigwy i granatów

   Kiedyś pytałam samą siebie i Was również jaki jest powód Waszych wizyt w kuchni, których końcowym efektem jest prowadzenie bloga kulinarnego. Jeszcze jakiś czas temu miałam wątpliwości i pewnie wahałabym się pomiędzy dwiema odpowiedziami ale teraz już wiem na pewno. Uwielbiam uszczęśliwiać:)  
   Na stole, zamiast chleba kupionego w piekarni, układać jeszcze gorący domowy chlebek, wyciągać niczym magik z kapelusza coraz to nowe konfitury do gorących jeszcze naleśników, częstować koleżanki Julii czekoladowymi ciasteczkami czy ulubionymi muffinkami marchewkowymi i nic nie poradzę na to, że z chęcią zarwę noc aby raniutko z lodówki wyciągnąć ulubiony sernik, który do porannej kawy obiecałam przyjaciółce. 
   I tak w sobotni poranek, dla zaspanej rodzinki, powstały maślane bułeczki drożdżowe. Rewelacyjne ze świeżym masłem, u mnie dodatkowo z konfiturą z pigwy i granatów. Pachniało w całym domu - polecam nie tylko w sobotnie poranki!!








Składniki na bułeczki (8 szt.):


  • 300 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Masło do posmarowania bułeczek


Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka i odstawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, masłem i jajkiem. Przesianą mąkę mieszamy z solą, rozpuszczonymi drożdżami i resztą składników. Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne.

Ciasto umieszczamy w wysmarowanej masłem misce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte kroimy na 8 trójkątów, smarujemy masłem i układamy w posmarowanej masłem tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. 

Składniki na mały słoik konfitury z pigwy i granatów:

  • 200 g pigwy
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 100 g pestek z granatu
  • 3 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  
Przygotowanie:

Pigwę obieramy i kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i  przez około 30 minut smażymy na małym ogniu. Gdy konfitura ma odpowiednią konsystencję usuwamy ją z ognia, miksujemy przy pomocy blendera i przecieramy przez sito aby pozbyć się drobnych pestek z granatu. Gorącą przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowywamy w lodówce.

Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają te bułeczki ;) i jeszcze taka smakowita konfitura ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę bardzo polecam zarówno bułeczki jak i samą konfiturę, ale gdybym jednak miała wybierać to bułeczkom mówię YES, YES, YES ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cudowne. Wypatrzyłam je pomiędzy innymi przepisami. Absolutnie wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi na przepis :) Mam nadzieję, że odwdzięczy Ci się smakiem - jestem pewna ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam !! i Pozdrawiam ! :)

      Usuń
  4. cudowne bułeczki, wspaniała marmolada..
    baśniowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj a jakby tak jeszcze ktoś je dostarczył do łóżeczka :) to nawet okruchy bi mi nie przeszkadzały :)) Pozdrawiam cieplutko ;)

      Usuń
  5. Anonimowy31.10.13

    Za sam wygląd daję nobla! Z pewnością wypróbuję choć gotowanie i pieczenie to coś czego z całego serca nie lubię robić... Zazdroszczę Ci takiej pasji, podziwiam i życzę wszystkiego dobrego :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy20.2.15

    Bułeczki pyszne. Robiłam i zrobię pewnie nie raz ;)
    Mam pytanie, czy gotowe ciasto mogę odstawić wieczorem do lodówki, a rano dopiero wstawić do piekarnika?
    Trochę schodzi z "wyrośnięciem" ciasta i mam popołudniowa kawke, a nie na śniadania do łóżka ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...