poniedziałek, 19 listopada 2012

Kolorowy domowy makaron fettuccine z łososiowym sosem

   Od początku do końca home made a ja zafascynowana kolorystyką makaronu bawię się nowymi smakami. Bo dodatek pomidora zrobi z niego cudnie pomarańczowe tło dla pysznego sosu, chociaż nie, makaron u Delimammy nigdy tłem nie będzie;) a słodki mus z dyni spowodował, że makaron był cudnie żółciutki nie zmieniając przy tym diametralnie swojego smaku.
   Przygotowując makaron cały czas żałowałam tego, że jakiś czas temu wyrzuciłam maszynkę do robienia makaronu :( To było na długo przed Delimammą a ja myślałam, że Babcia i Mama robiły domowy makaron dlatego, że w sklepach do dostania był tylko ocet. No cóż teraz muszę sobie radzić bez maszynki więc kroiłam i kroiłam i rozwijałam i suszyłam i muszę się przyznać, że to całkiem relaksujące zajęcie do tego integrujące wszystkich członków rodziny. 
   Makaron wyszedł mięciutki i bardzo wszystkim smakował ale chyba przede wszystkim Julii więc zjadła go na gorąco bez żadnych dodatków. Do wersji mojej i Artura dodałam naprawdę smaczny kremowy sos z wędzonym łososiem. Szybki do przygotowania i świetnie komponujący się zarówno z pomidorowym jak i dyniowym makaronem. Polecam!







Składniki na kremowy sos łososiowy:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 małej cebuli (drobno poszatkowanej)
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 165 ml. śmietany kremówki (36%)
  • 40 ml. białego wina (półwytrawnego)
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wino wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy 2/3 śmietany kremówki i gotujemy  aż całość zgęstnieje.   Cebulę, plastry wędzonego łososia (1 plaster zostawiamy do dekoracji), resztę śmietany i ser mascarpone miksujemy przy pomocy blendera tak aby całość miała gładką konsystencję. Powstały łososiowy krem dodajemy do kremówki z winem i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorący makaron polewamy sosem. Na górze układamy pokrojonego łososia i drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki.


Składniki na makaron dyniowy dla 2-3 osób:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 roztrzepanego jajka
  • 70 g musu z dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Dynię kroimy na małe kawałki (bez skóry) skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy dynię do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją na gładką masę i studzimy.

Na blat wysypujemy przesianą mąkę, tworzymy zagłębienie i wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy mus z dyni. Widelcem lub końcami palców mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką i jednolitą konsystencję. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 15 minut.

Blat lekko posypujemy mąką i powoli rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek. Podsypując mąką zwijamy go w rulonik i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Każdy rulonik rozwijamy i rozkładamy powstały makaron na posypanej mąką ściereczce. Podsuszamy przez około 15 minut.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie do uzyskania konsystencji al dente.



Składniki na makaron pomidorowy dla 2-3 osób:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 roztrzepanego jajka
  • 1,5 płaskiej łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Około 70 ml wody
Przygotowanie:

Na blat wysypujemy przesianą mąkę, tworzymy zagłębienie i wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Widelcem lub końcami palców mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką i jednolitą konsystencję. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 15 minut.

Blat lekko posypujemy mąką i powoli rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek. Podsypując mąką zwijamy go w rulonik i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Każdy rulonik rozwijamy i rozkładamy powstały makaron na posypanej mąką ściereczce. Podsuszamy przez około 15 minut.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie do uzyskania konsystencji al dente.




Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Widziałam już na fb zapowiedzi tych pyszności i czekałam! :) Makaron wygląda cudownie. Ja jestem szczęśliwą posiadaczka maszynki do makaronu, ale takie grubsze paski też mają swoj urok. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) A powiedz mi jaką maszynę masz? Możesz mi jakąś polecić lub odradzić bo zabieram się za kupno i dobra rada zdecydowanie jest wskazana :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...