niedziela, 4 listopada 2012

Pizza ziemniaczana

   Był czas, że potrafiłam funkcjonować w kuchni bez tego warzywa ale teraz, odkąd gotuję i bloguję ciężko jest mi sobie wyobrazić, że mogła bym powiedzieć ziemniakowi Au Revoir! 
   Tak się ostatnio zastanawiałam nad używaniem synonimów, wprawdzie w języku angielskim, ale mogę sobie wyobrazić, że cudzoziemiec głowę sobie łamie gdy słyszy kartofel a do tej pory wiedział, że jego potato to ziemniak ;)
   No właśnie ... ziemniak - kaftofel - pyry- grula...? Ciekawa jestem jak u Was w domu mówiło się na ziemniaki? U mnie w domu Kifiejki ;) Nie mam pojęcia dlaczego ale brzmi apetycznie :)
   Z ziemniaków robiłam już wiele dań albo dodawałam je prawie do wszystkiego, jednak do pizzy jeszcze nie. Tym razem były składnikiem samego ciasta. Top pizzy tworzą nasze ulubione dodatki, tak jak zawsze :)





Składniki dla 4-6 osób:


  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g mąki pszennej
  • Sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy (nie obrane) w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub tłuczemy, tak aby nie było żadnych grudek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa wystygnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie za lepkie dodajemy odrobinę więcej mąki. 

Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy tak jak pizzę i układamy na papierze do pieczenia. Pizzę ziemniaczaną obkładamy ulubionymi składnikami. 

Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. 

Smacznego!!

* Przepis pochodzi z książki "Culinaria Italia".

4 komentarze:

  1. o jaki fajny pomysl na wykorzystanie ziemniakow. zapisuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ugotowałam specjalnie do tego przepisu ale przecież bardzo często zostają niezjedzone z obiadku :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ciekawe :) ja ziemniaków raczej unikam, ale czasami mam na nie tak ogromną ochotę.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ma się na coś ochotę to czasami po prostu trzeba ulec :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...