wtorek, 20 listopada 2012

Ciastka z masłem orzechowym


   Uwielbiam tego typu wypieki, nieskomplikowane cieszące jeszcze przez długi czas od upieczenia. Mam w domu taką magiczną puszkę, w której przechowuję takie ciasteczka i staram się aby zawsze w niej były jakieś słodkości. 
   Do szklanek nalewam mleko, na talerzyku układam ciasteczka i zanoszę zatraconej w zabawie Julii, Dance Central 3 pochłonęło ją do granic możliwości ;) Mleko wypija bardzo szybko, sięga po ciasteczka, uśmiech oznacza, że jest dobrze!! A jak jej jest dobrze to ja jestem najszczęśliwszą mamą na świecie ;) 
   Ciasteczka z masłem orzechowym polecam dla dużych i małych dzieci!




Składniki na około 20 dużych ciastek:



Wszystkie składniki mają temperaturę pokojową

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500)
  • 120 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki (75%)
  • 120 g mlecznej czekolady posiekanej na drobne kawałki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g masła orzechowego (użyłam masła orzechowego zakupionego w Lidlu)
  • 60 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Masło orzechowe ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy jajka, cały czas ucierając. 

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Dodajemy do masy maślanej i jeszcze raz miksujemy lub mieszamy tak aby całość miało gładką konsystencję.

Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną gorzką oraz mleczną czekoladę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mając delikatnie mokre dłonie z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczając układamy na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciastkami.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy przez około 12 minut. Studzimy na kratce. 

Po upieczeniu ciastka są miękkie a następnego dnia twardnieją. Umieściłam je w blaszanym pudełku razem z połówką jabłka i znowu są mięciutkie.

Smacznego!!

13 komentarzy:

  1. Cudnie sie prezentują! Ja masło orzechowe z lidla wykorzystywałam do sernika, uważam, że jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ma chyba największą zawartość orzeszków co ma znaczenie :) Sernik z masłem orzechowym!! Prześlij mi linka do przepisu! Jak sernik i masło orzechowe to musi być przepyszne! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. mniiiiaaammmm, jestem wielką fanką masła orzechowego, więc to kolejny przepis z Twojego bloga, który muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam masło ale najczęściej jako dodatek - w tym przepisie sprawdza się świetnie :) Buźka!

      Usuń
  3. Ja też dołączam do klubu fanek masła orzechowego. Właśnie na śniadanie zjadłam tosta z masłem orzechowymi i dżemem :) A ciastka prezentują się bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w klubie Justynko :0)

      Usuń
  4. Cudowne, orzechowe! I zdjęcie takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekonałaś mnie- idę i robię ; ) Zamienię tylko mąkę pszenną na orkiszową ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszły!! U mnie orkisz stoi na półce i zastanawiam się do czego go wykorzystać. Może właśnie do ciasteczek :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. Przepiękne zdjęcie! Skojarzyło mi się z fontanną (pewnie przez paterę):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) wyszło tak trochę kościelnie ;)

      Usuń
  7. Interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Thx for sharing

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...