wtorek, 16 października 2012

Sos ze świeżych grzybów leśnych

   W rodzinnej kuchni najczęściej był przygotowywany na śmietanie ale tym razem postanowiłam odrobinę go zmodyfikować i bazą był sos beszamelowy. Całość nadal bardzo grzybowa, bo przecież to sos grzybowy a nie beszamelowy, do tego grzyby to nie jakieś tam pieczarki (przepraszam pieczarki, które de facto bardzo lubię) tylko podgrzybki i prawdziwki z podopolskich lasów. A grzyby nie kupne a otrzymane w prezencie :) Już oczyszczone, gotowe do krojenia - za to Wielkie dzięki kochanym darczyńcom bo czyszczenia grzybów nie cierpię!!
   Ten zapach!!! Sami wiecie. Ja sos podałam z makaronem - -bo lubię ale z chlebem tys piknie ;)




Składniki:
  • 400 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i prawdziwki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  + 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:
Ulubiony makaron

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i gotujemy mieszając 1 minutę. Rondelek zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Następnie stawiamy garnek na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy sos do czasu uzyskania odpowiednio gęstej, kremowej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z łyżką masła. Dodajemy uprzednio oczyszczone i pokrojone na grubsze paski świeże grzyby i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażymy, ciągle mieszając, przez około 4 minuty (aż grzyby będą miękkie).

Przygotowane grzyby dodajemy do sosu beszamelowego i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez około 2 minuty i gorącym sosem polewamy jeszcze gorący makaron.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam sos grzybowy, ale na beszamelu jeszcze nie robiłam. Wygląda pysznie i na pewno też tak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny i bardzo ale to bardzo aromatyczny :) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...