poniedziałek, 29 października 2012

Najlepsze rogaliki drożdżowe

   Za oknem piękna zima tej jesieni, w domku cieplutko, zapach maślanych wypieków jeszcze unosi się w powietrzu, na stole tłoczą się gorące rogaliki pachnące cynamonem i masłem. 
   Julka nakłada na talerz ulubione konfitury, dżemy i czekoladowe kremy, jednak pozycją obowiązkową jest świeże, pachnące masełko i ciepłe mleko. Czego nam jeszcze potrzeba w zimowe poranki ;) Szczęśliwa rodzinka w komplecie a mały Tofiś słodko mruczy wylegując się na moich kolanach :)
   Poniższy przepis, startuje jako kolejna propozycja w konkursie na Kulinarnego Bloga Roku 2012. Będzie mi bardzo miło, jeżeli na niego zagłosujecie. Zrobić to możecie klikając na banerek znajdujący się z prawej strony bloga. Z góry dziękuję za każdy oddany głos.









Składniki na 12-14 rogalików:
Składniki, których używamy powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 600 g mąki pszennej
  • 260 ml ciepłego mleka 
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 40 g roztopionego masła (do posmarowania ciasta)
  • jajko (do posmarowania rogalików)
  • cynamon, sezam (do posypania)
Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn. Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.  

W dużej misce mieszamy jajka, dodajemy sól, mleko, cukier i olej. Powoli wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy np. przy pomocy drewnianej łyżki.

Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie nie będzie klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie godziny ciasto dzielimy na około 12-14 części. Z każdej formujemy małe bułeczki. Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto powinno mieć kształt owalnego placka o długości dłuższego boku ok. 15-20 cm. Każdy placuszek smarujemy małą ilością roztopionego masła. Zawijamy go jak naleśnik (wzdłuż krótszego boku) i formujemy kształt rogalika.

Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w sporych odstępach (bardzo rosną przed i podczas pieczenia). Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika czekamy, aż nasze rogale lekko wyrosną (około 15 minut).

Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, cynamonem albo pozostawiamy bez posypki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Rogale pieczemy przez około 15-20 minut (do uzyskania złotego koloru).

Smacznego!!

13 komentarzy:

  1. muszą smakować wyśmienicie. chciałabym takie śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po raz trzeci piekę jutro:) uzależniłam się :)

      Usuń
  2. jeju <3 a ja jeszcze przed śniadaniem... aż się bardziej głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potrzebujesz 1,5 godziny i cieplutkie rogaliki będą na twoim stole :) polecam

      Usuń
  3. Ależ pięknie wyrosły i się rozwarstwiły :) Nie ma to jak domowe rogale na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowe rogaliki z masełkiem i dżemikiem :)Polecam!!

      Usuń
  4. Fantastyczne, poproszę jednego na drugie śniedanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama bym chciała :( już nie ma - pozostało tylko wspomnienie :) ale jutro piekę kolejne :)

      Usuń
  5. wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) zapraszam do wypróbowania !!!

      Usuń
  6. W weekend będę robić, pewnie też się uzależnię.)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zrobię takie. Na pewno!!Ależ apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. dzisiaj będą na kolację;) mam nadzieję, że tak jak urzekły mnie te zdjęcia tak urzeknie mnie również ich smak ;)
    Pozdrawiam Ciastolubna ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...