niedziela, 7 października 2012

Makaron w sosie figowym z szynką parmeńską

   Przygotowałam go na obiad z myślą, że to takie smaczne zakończenie sezonu figowego. Kremowy sos, który jest połączeniem fig, serka mascarpone, ricotty i szynki parmeńskiej jest naprawdę pyszny!! Następnego dnia kupiłam kolejną partię świeżych fig i sezon ponownie uważam za otwarty :) Spontaniczne dodawanie składników do podsmażanych na masełku fig okazało się strzałem w dziesiątkę. Resztki sosu wyjadane były prosto z garnka... cudowny widok i miód na serce dla kucharki :))







Składniki dla 2 osób:

  • Ugotowany makaron (pipe rigate) 
  • 3 szt. świeżych fig
  • 125 g sera mascarpone
  • 2 czubate łyżki sera ricotta
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • Masło, oliwa z oliwek
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Figi kroimy na ćwiartki, na patelni rozgrzewamy  około 1/2 łyżki masła i dodajemy figi. Po około  5 minutach dodajemy pokrojoną w paski szynkę (odkładamy na bok 2 plasterki szynki) i smażymy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

Dodajemy ser ricotta, mascarpone i śmietanę kremówkę. Mieszamy do połączenia się smaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos smażymy jeszcze przez chwilę. Polewamy nim jeszcze gorący makaron. 2 plasterki szynki, które wcześniej odłożyliśmy, kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Układamy je na samej górze naszego dania. 

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...