poniedziałek, 8 października 2012

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i makaronowym puree

   Moich wariacji nt. dyni ciąg dalszy. Wczoraj w kuchni pięknie pachniało !!! Najpierw do piekarnika powędrowało ciasto marchewkowo-dyniowe z cynamonem i orzechami włoskimi a następnie na tapetę wzięłam temat zupy. Kilka lat temu po raz pierwszy jadłam zupę w formie kremu, do tego szparagowego i zakochałam się w tej aksamitnej konsystencji, kolorach i prostocie. Był już brokuł, kalafior, pomidor, szparagi, czosnek tym razem DYNIA!!. Do tego mleko kokosowe, makaronowe puree, pasta chilly i odrobina świeżych pomidorów. Zupa-krem jest ostra ale nie jak brzytwa ;) Makaronowe puree łagodzi i cudnie zagęszcza.  Czas idealny na tego typu dania - polecam!!






Składniki dla 2-3 osób:

  • 500 g obranej dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli
  • 100 ml kremówki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 300 g ugotowanego makaronu np. penne
  • Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię kroimy na małe kawałki, solimy i smażymy przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie. 

Dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. 

Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, pastę chilli, śmietanę kremówkę i odrobinę soli oraz pieprzu. Smażymy kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy gorący bulion warzywny oraz makaron. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...