środa, 24 października 2012

Ciasto z dyni i jabłek

   Funfle i funfelki... czyli jabłka, skórka pomarańczowa i orzechy. Uczepiłam się tej dyni i dodaję ją gdzie tylko się da. Do sosów bo idealnie współgra z moimi ulubionymi pomidorami i papryką, do ciast i ciasteczek zamiast marchewki albo tuż obok niej a zupa z Jej Wysokością Dyniowatością jest świetna:) 
   Ciasto jest bardzo aromatyczne, w sam raz wilgotne i idealne na jesienne dni. Pomimo uczucia sytości jakie pozostawia zjedzenie już jednego kawałka ciasto znika szybciuteńko ale jest to również ten rodzaj wypieku, który jest świetny nawet po kilku dniach od upieczenia. Trochę jak keks ale w moim odczuciu zdecydowanie lepszy, nie tak suchy :) 
   Powoli, już chyba po raz trzeci, zamykam sezon dyniowy bo domownicy mówią, że częściej u nas w kuchni jest dynia niż Natalia Siwiec na Pudelku - także Jej Wysokości Dyniowatości mówię Au Revoir...






Składniki:

  • 200 g dyni
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 laska wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, migdałów



Przygotowanie:

Dynię kroimy na małe kawałki (bez skórki) skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy dynię do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją na gładką masę i studzimy.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i przesypujemy cukrami wymieszanymi z wanilią. Mieszamy a po ok. 1 godzinie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, dynię, olej oraz nasze bakalie (skórka pomarańczowa, migdały i orzechy). 

Na koniec dodajemy białka ubite ze szczyptą soli. Mieszamy i wylewamy na blachę. Ja najczęściej używam teflonowej tortownicy o wymiarach 28 cm. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ( do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda pysznie i na dodatek jeżeli użyć pełnoziarnistej mąki to też niezwykle wręcz zdrowo. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam inne ciacho z mąką pełnoziarnistą i też wyszło pysznie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się Twój przepis, ciasto musi wychodzic pysznie:) Czy mogłabyś uzupełnic w sposobie wykonania w którym momencie dodaje się dynie? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero teraz widzę, że wkradł się błąd i zupełnie zapomniałam o dyni, ale tylko w przepisie ;) Dynię dodajemy razem z żółtkami. :) Dziękuję za czujność!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...