czwartek, 4 października 2012

Placuszki z dynią, jabłkiem i imbirem

   "Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne albo tuczące" - kiedyś usłyszałam to bardzo mądre stwierdzenie, chociaż nie powiedziała bym, że WSZYSTKO ale większość z całą pewnością tak :) 
   Ostatnio na Facebooku pod zdjęciem moich Donuts rozgorzała dyskusja... że ja instruktorka fitness a propaguję takie niezdrowe jedzenie. Na całe szczęście pod tym jednym komentarzem zaroiło się od kilkunastu kolejnych komentarzy kobiet, koleżanek, które tak jak ja mają już chyba dosyć skrajności.... ale do pewnych wniosków trzeba dojrzeć. 13 lat w fitnessie robi swoje. Za mną okres wychudzenia, przesadnego dbania o to co jem, czytania wszystkich etykiet, skakania od jednej diety do drugiej, stawania na wadze, mierzenia obwodów i przede wszystkim spędzania godzin na rozmaitej aktywności fizycznej. Teraz śmiało mogę powiedzieć, że dojrzałam (lepiej późno niż wcale) o sylwetkę dbam, uwielbiam jak podczas zajęć jestem zmęczona i szczęśliwa zarazem ale kocham też jeść!!! Pyszne makarony, słodkości, tarty.... Po prostu wszystko jest dla ludzi!! Jest takie magiczne słowo UMIAR - we wszystkim kochani we wszystkim :) Albo jak to mówi mój brat - czasami trzeba zjeść coś bardzo niezdrowego :)
   Po dłuuugaśnym wywodzie prezentuję moje niezdrowe, szybkie i bardzo pyszne placuszki. Sezon na dynię trwa więc jest w nich dynia, jabłka, świeża mięta i imbir. Do tego momentu wszystko brzmi bardzo dietetycznie ale dodaj olej, na którym smażysz nasze placuszki i każdą dietę szlag trafił. Mówi się trudno... :) i je się placuszki :)




Składniki na 15 szt.

  • 4 małe jabłka (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1/2 szkl. dyni (startej na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • Szczypta soli
  • 1 1/2 szkl. wody
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie dolewamy wodę i dokładnie mieszamy(ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Dodajemy starte jabłka, dynię, imbir oraz posiekaną miętę. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nabieramy naszą masę. Smażymy z obu stron aż będą rumiane i chrupiące. Podajemy na ciepło.

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Pyszne, domowe pachnące czy czegoś można chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia Kozłowska6.10.12

    Mądry tekst i pyszne placuszki - Gosiu jesteś wielka!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smakowe :) Strasznie mi się podoba to Twoje zdjęcie! :) Obrus po prostu prześliczny ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...