poniedziałek, 10 września 2012

Tort ziemniaczany

   Ciężki dzień odreagowujemy na rożne sposoby. W zależności od upodobań wyżywamy się ruchowo, wypłakujemy się na ramieniu przyjaciela a może wyciągamy ulubione czekoladki i delektujemy się nimi czekając cierpliwie aż endorfiny zrobią swoje ;)

   Gorzej (chociaż może nie) jeżeli osoba, która miała ciężki dzień ze słodyczy najbardziej lubi boczek ;)

   I właśnie w tym przypadku tak było więc przygotowałam pyszny tort ziemniaczany z serem ricotta i szynką parmeńską. Były świeczki ale tylko w celu wywołania uśmiechu. Uśmiech był bo włożone przeze mnie świeczki stopniały pod wpływem temperatury gorącego jeszcze tortu. I tak 1/4 tortu posiadała niebieskie wnętrze. Artur się uśmiechnął, przytulił i pogratulował pomysłu a na widok niebieskiego wosku wewnątrz tortu przytulił mniej jeszcze bardziej... Farbowana ze mnie inteligencja ;)

   Poniższy przepis zgłosiłam w ramach kolejnego etapu konkursu na Kulinarny Blog Roku 2012. Będzie mi bardzo miło jak na niego zagłosujecie. Banerek konkursu z prawej strony bloga :))







Składniki na tort:
 
  • Duże ziemniaki 3 szt.
  • Cebula 1/2
  • Plastry szynki parmeńskiej 8 szt.
  • Starty Parmezan 3 łyżki
  • Ricotta 250 g
  • Małe jajka 2 szt.
  • Śmietana kremówka 100 ml
  • Masło solone 4 łyżki
  • Sól oraz pieprz do smaku
  • Olej do smażenia 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości 3-4 mm. Do gotującej, osolonej wody wrzucamy plastry ziemniaków (nie wszystkie jednocześnie) i po około 5 minutach odcedzamy. Ziemniaki mają być al dente. Bardzo ostrożnie polewamy je roztopionym masłem.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. Szynkę kroimy w cienkie paseczki w wrzucamy do smażącej się cebulki. Zmniejszamy ogień i smażymy przez około 5 minut.
 
W misce mieszamy ser ricotta, 2 łyżki parmezanu, 2 jajka oraz śmietanę kremówkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Połowę cebulki i szynki wrzucamy do masy serowej a drugą połowę odkładamy na bok.

Dno okrągłej, małej tortownicy wykładamy ziemniakami, na to wylewamy 1/3 masy. Ponownie układamy plastry ziemniaków (jak na zdjęciu poniżej), tak aby zachodziły na siebie i znowu wylewamy 1/3 masy, kolejna warstwa ziemniaków i na to ostatnia część masy. 


Na górze pozostała część szynki z cebulką posypana ostatnią łyżką parmezanu.
Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Dopiero po lekkim przestygnięciu wyciągamy z blachy.

Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. jaki świetny przepis:) mój tato uwielbia babkę ziemniaczaną, taki tort spodobałby mu się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotuj ten tort a myślę, że sprawisz mu ogromną przyjemność :)) To tylko potwierdza, że fajnie jest mieć córki :)) Pozdrawiam cieplutko!!

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo! Kotka wabi się Luna i jest naprawdę urocza. A Twój tort przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Pokazałam wczoraj twoją kotkę mojej Julii i była zachwycona!!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. O Boże, tort z ziemniakami i bekonem!
    To jest najgenialniejsza rzecz na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!! No może nie najgenialniejsza ;) Według mojego męża nic się nie może równać z kanapkami! :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...