sobota, 1 września 2012

Tort z bakłażanem

   Tak tort z bakłażanem i nie tylko. Jest i makaron, kremowy sos beszamelowy, mascarpone, grzyby i odrobina sera żółtego. Forma podania tych składników zaskoczy nie jednego domownika. Pewnie można to samo danie przygotować z mięskiem i pomidorowym sosem ale ja kocham beszamel!!! 
   Jak ogłosiłam w domu, że robię tort z bakłażanem domownicy byli bardzo zdziwieni ale skoro Rachel Green z moich ukochanych "Przyjaciół" robiła słodkie ciasto angielskie i dodała do niego wołowiny... to kto wie może ja do swojego tortu dodam bakłażana. ;)
   Świeczek na torcie nie było, nikt nie śpiewał Sto lat ale było mniam, mniam i pyszne białe wino - niemiecki Riesling mój ulubiony.






Składniki na małą tortownicę:

  • 1 bakłażan
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100 g mascarpone
  • 300 g makaronu małego penne (ważymy po ugotowaniu)
  • 100 g startego żółtego sera (u mnie gouda)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy i odstawiamy na bok.

Bakłażana myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie smarujemy oliwą, solimy oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej przez około 2 min. z każdej strony. Odkładamy na bok.

Przygotowujemy sos. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy na bardzo małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawiamy z gazu i powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Po chwili znowu stawiamy na gazie. Gdy nasz sos będzie już gęsty dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (gdyby nasz sos był zbyt gęsty).  Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie paski (ja używam jedynie kapeluszy). Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 

W misce mieszamy ugotowany makaron, usmażone pieczarki, sos beszamelowy, mascarpone oraz starty żółty ser. W razie potrzeby doprawiamy. 

Blachę smarujemy oliwą i wykładamy spód oraz boki plasterkami bakłażana. Zostawiamy trochę plastrów na górę. Wlewamy naszą masę i dokładnie ją "ugniatamy". Na górze kładziemy plastry bakłażana, jak na zdjęciu poniżej.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 10 min. Górę posypujemy startym parmezanem.  Po lekkim ostygnięciu (danie nadal ma być ciepłe) wyjmujemy z formy i kroimy jak tort.

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. O, nigdy nie jadłam podobnego dania, jednak połączenie bakłażana, pieczarek i sera żółtego wydaje się czymś przepysznym. Do tego makaron, mascarpone i beszamel... Serowo, jak lubię. Muszę zapisać sobie ten przepis, bo jest naprawdę dobry. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę wyszło pysznie! Zapisuj i koniecznie wypróbuj :)
      Pozdrawiam!!

      Usuń
  2. Ja bakłażany, zawsze w każdych ilościach a małżon nie lubi a małżon się krzywi. Łagodną perswazją i silnym przymusem już próbowałam i nic. Jedyna nadzieja w Twoim przepisie bo tort, bo mascarpone, bo ser żółty, bo makaron. Jak ten przepis go nie przekona to już nic nie da rady:) zapisuję i już wkrótce zaserwuję. pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ten sposób podania przypadnie mu do gustu ;) Koniecznie daj znać jaki efekt !! Pozdrawiam cieplutko!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...