piątek, 7 września 2012

Skrzydełka w sosie pieprzowym i najlepszy sos do potraw z grilla

   Temperatura za oknem wskazuje na zbliżającą się jesień. Z kilku względów jestem na tak. Uwielbiam jesień za inspirujące kolory, góry, które są najpiękniejsze o tej porze roku, najlepsze jabłka jakie jadłam prosto z ogrodu koleżanki i jeszcze za to, że zaraz po jesieni jest zima a jak zima to biały puch a jak puch to snowboard tak często jak tylko się da!!! 
   Powiało chłodem a przed nami jeszcze kilka ciepłych weekendów. Cieszę się resztkami letniej pogody i gotuję na świeżym powietrzu. Na grillu lądują owoce, warzywa, mięsko i wiejski chlebek. Zainspirowana przepisami z książki "Grill - potrawy pachnące ogniem i dymem" przygotowuję coraz to nowe pyszności. Przyszły sezon grillowy będzie barrrdzo ciekawy :)
   Skrzydełka, które podałam razem z szaszłykami z moreli i nektarynek są re-we-la-cyj-ne. Nie przesadzam. Trochę jest przy nich roboty ale naprawdę warto. Myślę, że cała zasługa tkwi w ostatnim etapie przygotowań. Sos podstawowy do grilla jest strzałem w dziesiątkę. Naprawdę musicie spróbować!







Składniki na skrzydełka w sosie pieprzowym i w podstawowym sosie do grilla

  • 8 szt. skrzydełek
  • Olej do posmarowania
  • Sól i pieprz
  • 30 ml majonezu
  • 30 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sosu z ostrej papryki

Składniki na podstawowy sos do grilla:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 170 ml ketchupu
  • 65 ml sosu barbecue

Przygotowanie sosu:

W garnku roztapiamy masło razem z oliwą. Dodajemy cebulkę i 2 łyżki wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając (cebula ma być dosyć miękka). 

Do garnka wsypujemy brązowy cukier i chili, mieszamy. Dodajemy ketchup i sos barbecue. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut dosyć często mieszając. Sos przelewamy do blendera i miksujemy wg. własnych upodobań. Ja wolę jak w sosie są małe kawałki cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli trzeba). 

Sos, który pozostał możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. 

Przygotowanie skrzydełek:

Skrzydełka oczyszczamy i osuszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim skrzydełka i pieczemy przez około 45 min, kilkakrotnie je obracając. Skrzydełka można przygotować zanim przyjdą goście, pieczenie ich na grillu będzie już tylko kwestią 20-25 minut. 

Skrzydełka odstawiamy na bok aby lekko przestygły.

W miseczce mieszamy majonez razem z maślanką. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i sos z ostrej papryki. Dokładnie łączymy składniki. Dodajemy skrzydełka i mieszamy.

Skrzydełka pieczemy partiami na grillu, tak aby nie było im zbyt ciasno. Pieczemy przez około 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy skrzydełka na brzeg grilla, smarujemy je sosem do potraw z grilla i pieczemy przez kolejne 5 do 10 min. Do uzyskania miękkości i chrupiącej, przyrumienionej skórki.

Skrzydełka podajemy np. z szaszłykami z moreli i nektarynek. Szaszłyki przygotowujemy nadziewając na przemian sporej wielkości kawałki nektarynek i moreli, no chyba, że uda nam się kupić małe sztuki wtedy nadziewamy połówki. 

Rada:
- Każdy kawałek mocujemy dwoma patyczkami  - w ten sposób nie będą się przekręcały.
- Aby patyczki bambusowe nie paliły się podczas grillowania przed użyciem moczymy je w wodzie przez co najmniej 30 minut.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...