środa, 26 września 2012

Powidła figowo-śliwkowe z dodatkiem gorzkiej czekolady

   Jeszcze gorące, chrupiące tosty smaruję sobie powidłami, zamykam oczy i znowu jest lato.... Jest ciepło, słońce ogrzewa moje ciało, siedzę sobie w altanie i jestem szczęśliwa. Jest weekend, nie muszę się spieszyć (to niestety na zawsze pozostaje w sferze marzeń) delikatny wiatr, który powoduje, że jest mi cieplutko w sam raz! Na stole ulubiona książka, ulubiona kawa, tosty z przepysznymi powidłami i wszechogarniający spokój... Ech... marzenia :))
   A jeżeli chodzi o powidła... musicie wypróbować!!! Figi, czekolada i śliwki to bardzo ale to bardzo pyszne trio!









Składniki na 2 małe słoiczki:
  • 250 g śliwek
  • 250 g świeżych fig
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 25 ml soku z cytryny

Przygotowanie:
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, śliwki myjemy i kroimy na małe kawałki. Wszystko zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z cytryny, oraz cynamon, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po upływie godziny owoce zagotowujemy razem z sokiem z cytryny i smażymy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej). 

Na końcu dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę, którą rozpuszczamy w naszych powidłach. 
Gotowe, jeszcze gorące powidła, umieszczamy w uprzednio przygotowanych słoiczkach* .



*Najpierw myjemy słoiki i zakrętki i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły. Następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do temperatury 120-130°C i wypiekamy je przez ok. 15 - 20 minut. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zakręcamy. Gorące, dobrze zakręcone słoiczki stawiamy  do góry dnem.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. co za wspaniałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję i zapraszam do wypróbowania!!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...