sobota, 15 września 2012

Pesto z pomarańczą i miętą

   Było już Pesto alla genovese było Pesto brokułowe a tym razem proponuję Wam Pesto z wyczuwalnym dodatkiem mięty i pomarańczy. Wszystkie składniki zostały pięknie "zdeptane" w moździerzu ale blender też będzie ok. 
   Tak się ostatnio zastanawiałam nad tym jak człowiek dorasta do pewnych kwestii. 
   Jeszcze kilka lat temu brytfanna od mamy była zbędnym przedmiotem w mojej kuchni tak samo jak srebrna zastawa, którą mąż dostał w spadku, foremki do ciasteczek, maszynka do mięsa i szatkownica do kapusty... Jak pomyślę ile bezcennych rzeczy wylądowało w koszu tylko dlatego bo byłam pewna, że nigdy nie zastąpią hiper rewelacyjnych nowoczesnych patelni, blenderów, robotów czy innych gadżetów. Nie raz ze smutkiem wspominam wyrzuconą przeze mnie ogromną stolnicę, maszynkę do robienia makaronu czy żeliwną patelnię. Gdybym wtedy wiedziała to co wiem teraz... Na szczęście moździerz nie podzielił losu stolnicy i teraz pięknie mi służy i już zawsze będzie!!
   A Pesto z miętą i pomarańczami jest naprawdę pyszne. Polecam szczególnie z makaronem spaghetti, odrobiną parmezanu i  białym winem. Prosto i wybornie. Przygotowane możecie trzymać w lodówce przez kilka dni a potem tylko ugotować makaron, dodać sos, przez chwilę podgrzać na patelni i oprószyć parmezanem. BUON APPETITO!!!




Składniki na 4 porcje spaghetti:

2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
1/2 szkl. oliwy z oliwek
1/2 szkl. drobno posiekanych liści bazylii
1/4 szkl. drobno posiekanych liści mięty
1 łyżka skórki z pomarańczy
1/2 szkl. orzechów włoskich, bardzo drobno posiekanych
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Sól (do smaku)
Świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Jeżeli używamy blendera, czosnek, orzechy, bazylię, miętę i sok z pomarańczy miksujemy. Cały czas miksując wlewamy oliwę, dodajemy skórkę z pomarańczy, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Używając moździerza postępujemy tak samo, nasz sos nie będzie wtedy taki gładki ale myślę, że o to chodzi.

Tak przygotowany sos jest naprawdę wyśmienity z najzwyklejszym makaronem spaghetti i odrobiną parmezanu.

Polecam!!


3 komentarze:

  1. Moje klimaty. Zdecydowanie przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre...Jak Ty na to wpadłaś? :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...