niedziela, 30 września 2012

Jesienne curry z dynią, kurczakiem i pomidorami

   Chcąc nie chcąc nadchodząca pora roku zmusza do refleksji a może bardziej do wspomnień, zadumy - jak zwał tak zwał. Odkurzam stare płyty, takie naprawdę stare. Odkrywam zupełnie na nowo płyty winylowe, których brzmienie jest nieporównywalne z żadnym innym. Kolekcja płyt jest imponująca bo gromadzona przez lata :) 
   Wczoraj odnalazłam mnóstwo kaset i ucieszyłam się, że nadal mam mojego starego boomboxa, na którym mogę je wszystkie przesłuchać. Prawdziwym hitem są kasety z nagraniami listy przebojów Marka Niedzwieckiego :) Fajnie tak zagłębić się w przeszłości. Słucham starych utworów, czytam odkurzony pierwszy pamiętnik i nie mogę uwierzyć jaka bywałam głupiutka...a to wszystko przez a może dzięki jesieni :)
   Na jesienny obiad serwuję rozgrzewające, sycące, kremowe curry. Jest w nim aromatyczny kurczak, smażony ze słodką papryką i ostrą pastą chilli. Jest jesienna dynia i mięciutkie pomidory. Całość z ryżem jaśminowym... polecam!!




Jesień nie musi być smutna :)) 




Składniki dla 3 osób:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g pokrojonej dyni
  • 1 mała słodka papryka pokrojona w cienkie paseczki
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 łyżka sera mascarpone
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Kurczaka posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojoną paprykę i pastę chilli, smażymy przez kolejne 5-10 minut, aż kurczak będzie miękki.

Pomidory delikatnie nacinamy i zalewamy wrzątkiem, po około minucie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posoloną dynię a po około 5 minutach pokrojone pomidory. Dusimy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

W blenderze miksujemy pomidory, dynię, ser mascarpone. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do garnka wlewamy sos, dodajemy kurczaka, podgrzewamy przez około 5 minut. Podajemy z gorącym ryżem.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Ten kasztanowy ludek powalił mnie, powróciłam do przedszkola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się czułam jak maluszek ze starszaków ;) Fajnie jest tak powrócić do czasów gdy wszystko było takie proste ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...