niedziela, 23 września 2012

Donuts

   Donuts... pączek, lukier, czekolada, kolory, uśmiech, kawa...policjant ;) Ciekawe z czym Wam się kojarzą te wypieki. Mi zawsze z serialem "Miasteczko Twin Peaks" (cudowny agent Dale Cooper!!) i z pobytem w Berlinie. Z pierwszego skojarzenia nie muszę się tłumaczyć a jeżeli chodzi o Berlin to jeszcze nigdy nie widziałam takiej różnorodności tych przepysznych "pączków" z dziurką ;) 

   Odtworzenie tego smaku w zaciszu domowej kuchni  wydawało mi się dosyć skomplikowane ale jak się okazało nic bardziej prostszego. Mając gotowe ciasto dajcie się ponieść fantazji i smarujcie je dowolnymi polewami, posypujcie czekoladą, orzechami czym tylko chcecie i tak będą pyszne - nic tego nie zmieni ;) U mnie królowały te z polewą z białej czekolady z posypką. Kuchnia już dawno nie była tak kolorowa :)





Normalnie jak na zebraniu w Komendzie Wojewódzkiej ;)





Składniki na około 20 szt.

  • 2.5 szkl. mąki tortowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 jajko
  • 185 ml ciepłego mleka
  • 30 ml letniej wody
  • 1/4 szkl. drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 ml roztopionego masła
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Składniki na polewę z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 22 %
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miskę ściągamy z garnka i dodajemy śmietanę. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Składniki na polewę czekoladową
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miskę ściągamy z garnka i dodajemy śmietanę. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodatkowo:
  • Olej do smażenia
  • Różne posypki do dekoracji
Przygotowanie ciasta:

Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto powoli dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto będzie się kleić ale staramy się dosypywać jak najmniej mąki. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Powinno być gładkie. Formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godzinę (do wyrośnięcia).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka a mniejszą (u mnie zakrętka od soku) wycinamy małe dziurki. Tak przygotowane odkładamy na kolejne 30 min. na blat oprószony mąką.

Po  ok. 30 min. smażymy donuts na głębokim, rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Nie przesadzajmy z temperaturą oleju aby nie spalić naszych "pączków". Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręczniczek a jak odciekną z nadmiaru tłuszczu, jeszcze ciepłe smarujemy ulubioną polewą i ozdabiamy posypką. 

Smacznego!!
Źródło inspiracji: allrecipes.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...