poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Łosoś zapiekany w cytrynach

   Moja pierwsza ryba na blogu! Ryby uwielbiam, prawie w każdej postaci, szczególnie gdy są świeże, soczyste i najlepiej gdy są zapiekane. 
   Lubię jak wcześniej moja rybka leżakuje sobie spokojnie w marynacie i powoli przechodzi aromatem różnych dodatków. 
   Tym razem łososia zapoznałam z cytryną i natką pietruszki a po godzinie przedstawiłam mu jeszcze czosnek i przyprawy. Potem nadszedł czas na popołudniową drzemkę pod cytrynowo-limonkową kołderką. 
   Do obiadu podałam  białe wytrawne wino Riesling d’Alsace. Świeże i delikatne z wyczuwalnym aromatem owocowo-kwiatowym. Owocowy aromat wina idealnie współgrał z soczystym przyjemnie cytrynowym łososiem. Naprawdę polecam zarówno łososia jak i wino :)














Składniki dla 2 osób:


  • 1 duży flet z łososia 
  • 2  małe cytryny (ewentualnie dodatkowo 1/2 limonki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka drobno startego żółtego sera
  • 1/2 łyżki masła
  • Makaron ryżowy


Przygotowanie:

Oczyszczone filety z łososia układamy w naczyniu, zalewamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posypujemy skórką otartą z 1/2 cytryny i posiekaną natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Łososia wyjmujemy z marynaty, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy łososia z każdej strony, przez około 2 minuty. 

Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy w niej  łososia. Kroimy cytrynę w plasterki  i układamy je w formie. Łososia zalewamy marynatą i posypujemy startym serem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.  Rybę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Podajemy np. z makaronem ryżowym i białym winem.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...