czwartek, 23 sierpnia 2012

Nektarynki w winie

   Zawartość alkoholu we krwi...? Po długim procesie gotowania pewnie znikoma ale nie sprawdzałam i dla bezpieczeństwa deser został przygotowany w popołudnie wolne od pracy :) Jego wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a ewentualne niedogodności spowodowane wyczekiwaniem przy garnku aż wino stanie się syropem zostają zrekompensowane smakiem deseru. Winny, delikatny, przełamany odrobiną słodkiej śmietany. Smakował zarówno męskiej jak i żeńskiej części rodziny. Naprawdę Polecam!





Składniki:

  • 5 dojrzałych nektarynek
  • 1 1/2 szkl. półsłodkiego czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Skórkę nektarynek nacinamy i zanurzamy owoce na około 2 minuty we wrzątku, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wkładamy owoce do rondelka, posypujemy cukrem, cynamonem i zalewamy czerwonym winem. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. 

Bardzo ostrożnie wyciągamy owoce i układamy je w salaterkach. Wywar nie ściągamy z gazu, nadal gotujemy doprowadzając go do gęstości syropu. Gorącym zalewamy brzoskwinie, całość studzimy i wstawiamy do lodówki na godzinę. 

Podajemy z delikatnie ubitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...