środa, 1 sierpnia 2012

Naleśnikowe roladki z kurkami w kremowym sosie

   Zauważyłam, że przed wyjazdem na urlop powstaje mnóstwo ciekawych dań. Blogerki/Blogerzy wymiatają wszystko co "zalega" w lodówce i gotują, pieką, smażą!! Nic nie możne się zmarnować. Tak było też w moim wypadku. Kurki, ser ricotta, mascarpone, mozarella... wyszło pysznie i po powrocie jak nic wrócę do tego dania. Trochę się narobiłam bo nie jest to danie w 5 minut ale efekt jest barrrrdzo smaczny!! Polecam!











Składniki dla 4 osób (chociaż czasami dla dwóch;)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, drobno poszatkowanej
  • 80 g poszatkowanych świeżych kurek
  • Około 8 szt. cienkich placków naleśnikowych (1 jajko, mleko, mąka, sól)
  • 20 g parmezanu, drobno startego
  • 80 g sera ricotta
  • 80 g białego sera mielonego
  • 150 g sera mascarpone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 8 szt. małych kulek sera mozarella
  • Parmezan i posiekana natka pietruszki do posypania góry

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę i dodajemy kurki. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Odstawiamy na bok.

W misce mieszamy parmezan, ricottę, biały ser i mascarpone. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z kurkami i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. 

Każdy naleśnik smarujemy naszą masą, zwijamy w rulon a następnie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania (zdjęcie nr 1).

Na górze układamy pocięty ser mozarella, posypujemy natką pietruszki, parmezanem oraz pieprzem (zdjęcie nr 2).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Zapiekamy przez około 20 minut. Góra musi być delikatnie przypieczona.

Jemy na ciepło a jak zostanie nie odgrzewamy. Na zimno jest równie pyszne!!

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, podoba mi się!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. rewelacyjne dane obiadowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam ;))) i gorąco pozdrawiam :))

      Usuń
  3. zapowiada się naprawdę fajnie! zapisuję! :-))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...