czwartek, 30 sierpnia 2012

Maślankowe ciasto z mirabelkami

   Mirabelki obrodziły!! Wprawdzie nie u mnie w ogrodzie tylko u kolegi z pracy ale sympatycznie zostałam obdarowana dwoma torbami tych małych śliweczek. Z wydrylowaniem miałam mnóstwo "zabawy" jednak naprawdę było warto nabawić się zakwasów w prawym ramieniu ;) U mnie mirabelki po raz pierwszy gościły w kuchni. Najpierw w dżemie mirabelkowym a następnie właśnie w ciachu. Jestem pewna, że to nie koniec mojej przygody z tymi śliweczkami, chociażby dlatego, że dostałam kolejną siatkę owoców ;)
   Same ciasto maślankowe, które piekłam po raz pierwszy to naprawdę przepyszna baza do innych owoców. . Py-cho-ta!!







Przepis pochodzi z bloga pieczarka mySia

Składniki:

  • 1 szkl. maślanki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy (mały)
  • 1/5 kg mirabelek (zwarzonych po wydrylowaniu)
  • Cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie:
Mirabelki myjemy i drylujemy. Odsączamy z nadmiaru soku.
Maślankę, jajka i olej mieszamy w jednej misce natomiast cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy w drugiej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką (do połączenia składników). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy na blachę (u mnie prostokątna o wymiarach 25 x 35 cm). Na ciasto kładziemy  mirabelki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i
pieczemy ciasto ok. 40 minut.
 
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wypróbowałam w wersji z malinami i jeżynami, wyszło przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie takie zrobiłam, rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...