niedziela, 26 sierpnia 2012

Zupa krem z avocado

   Lektura książki "Owoce egzotyczne" ostatnimi czasy skutkuje moim zamieszkaniem w kuchni;) czego wynikiem są m.in. desery, napoje, sosy i zupy przygotowywane w ilości, której nikt nie jest w stanie przejeść.... ale sezon w pełni i nie mogę się powstrzymać ;) 
    Avocado, czyli "masło lasu" tak naprawdę spróbowałam kilka lat temu... maj, Paryż, dzielnica Saint-Germain-des-Prés, mała kafejka obok kultowej "Deux Magots", ja i moja przyjaciółka. Byłyśmy zachwycone klimatem dzielnicy a ja pod ogromnym urokiem całego Paryża, który po dziś dzień jest dla mnie najpiękniejszym miastem na świecie. W planach miałyśmy zamówienie Fondue ale niestety danie było podawane tylko wewnątrz restauracji a my chciałyśmy koniecznie zjeść kolację na zewnątrz, poczuć klimat Paryża, dzielnicy, cieszyć się cudownym wieczorem. W zamian za Fondue kelner zaproponował sałatkę... krewetki, różne warzywa i właśnie avocado. Maślane, orzechowe...rozkosz! 
   Od tego czasu dojrzałe avocado potrafię przekroić na pół i tak po prostu zjeść bez żadnych dodatków. Kocham je w sałatkach a teraz pokochałam również jako podstawowy składnik zupy. Krem z avocado jest przepyszny. Smakował mi zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!






Składniki dla 2- 3 osób:

  • 2 dojrzałe avocado
  • 1 poszatkowany ząbek czosnku 
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 3 łyżeczki sera mascarpone
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
  • Grzanki

Przygotowanie:

Avocado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, miąższ pokroić i skropić sokiem z cytryny (zapobiega to ściemnieniu avocado). 

Avocado, czosnek, śmietanę, ser mascarpone, sól oraz pieprz miksujemy w blenderze. Dodajemy bulion warzywny i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem delikatnie podgrzewamy ( nie gotujemy bo zgorzknieje) posypujemy bazylią, dodajemy grzanki.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...