poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Chipsy ziemniaczane z paprykowym dipem

   Bardzo prosto i po domowemu :) To lubię!! Takie ziemniaczki (chipsy) to moje smaki, co zrobić polska dziołcha ;) Julia jak usłyszała - chodź na chipsy - to była lekko zdziwiona. Chipsy pojawiają się u nas w domu przy okazji jej urodzin, Euro 2012 i domowego sylwestra a to było poniedziałkowe przedpołudnie dawno po jej urodzinach, Euro i na kilka miesięcy przed sylwestrem ;) Tak, była lekko zdziwiona ale ta wersja bardzo jej zasmakowała. Paprykowy dip ominęła szerokim łukiem a chipsy polała ketchupem w takiej ilości, że mistrz fotografii kulinarnej nie zrobił by ani jednego apetycznego zdjęcia!! 
   Na zdrowie to raczej nie ale smacznego jak najbardziej!




Nie żebym nie miała sosierek ale dip paprykowy słodko wyglądał w tej jadalnej paprykowej "miseczce"


Składniki:

3 szt. ziemniaków. Ja użyłam młodych
Sól do posypania, odrobina świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka masła
1/3 drobno posiekanej papryki
2 kopiaste łyżeczki śmietany 22%
1 kopiasta łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy z płatkami wędzonej papryki (Kamis Specialite)
Sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki o grubości ok. 2 mm. Ja użyłam noża bo niestety inny sprzęt nie zdał egzaminu. Plasterki wrzucamy do miski, polewamy je roztopionym masłem i posypujemy solą oraz pieprzem. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a na niej równo, obok siebie układamy każdy plasterek ziemniaka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 10 minut. Ziemniaki musimy mieć cały czas pod kontrolą!!!

Do posiekanej papryki wlewamy śmietanę, majonez oraz musztardę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i dip gotowy!!

Smacznego!!

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...