niedziela, 22 lipca 2012

Tarta ze śliwkami na porzeczkowo-czekoladowym spodzie

   Czasu mi brak... Remont w pełni, do tego przygotowania do urlopu, który jest tuż za rogiem, czas szybko przelatuje przez palce... I tak z oszczędności czasu i z łakomstwa zarazem, z ostatnich porzeczek z własnego ogrodu, ze słodko-kwaśnych śliwek, z konfitury porzeczkowej, gorzkiej czekolady i ciasta francuskiego.... wyszła przepyszna tarta. Gdyby nie śliwki pewnie była by za słodka, gdyby nie czekolada i konfitura pewnie za kwaśna. A tak mamy idealną równowagę smaków. Powstała szybciutko i szybciutko zniknęła ;) 



 Smakowała rewelacyjnie z bitą śmietaną lub bez.



Składniki na krem:
  • 30 g masła
  • 70 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i migdałami, aż do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając powoli dodajemy masło i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Składniki na konfitury porzeczkowe:
  • 120 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną mieszamy z konfiturą i kakao.

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Około 15 śliwek, pokrojonych na paseczki 
  • Garść oczyszczonych czarnych porzeczek
  • Mała garść płatków migdałowych

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia. Układamy je na prostokątnej blaszce tak aby boki były odrobinę wyżej. Spód smarujemy czekoladowym powidłem. Na nim układamy śliwki i czarne porzeczki, wylewamy krem pomiędzy owoce i posypujemy wierz płatkami migdałowymi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni, aż krem ładnie się zarumieni (na koniec można włączyć termoobieg i delikatnie zwiększyć temperaturę).

Smacznego!

4 komentarze:

  1. wszystko co lubię!
    i widzę, że byłyśmy z wizytą w tym samym sklepie :)
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki i porzeczki?- Tak! Musi być boskie!
    Zapraszam do wypróbowania mojej wersji:
    http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-sliwkowe.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...