Tarta to dla mnie danie, w którym jestem niezmiennie zakochana. Na ciepło i zimno, w dniu pieczenia i w kolejne dni smakuje pysznie. Czasami robię ją na kruchym spodzie ale tym razem skorzystałam z gotowca. Sprawdzone ciasto francuskie, które już wcześniej łączyłam z innym wytrawnym farszem.
W sobotę rano pojechałam na targowisko i zostawiłam na nim majątek (to jakieś bzdury, że na targu można kupować taniej... :) Świeże i soczyste pomidory malinówki, czereśnie, bób, maliny, jagody... oraz piękne kurki. W drodze powrotnej mój wiklinowy koszyk uginał się pod ciężarem tych wszystkich pyszności. Najpierw śniadanko w ogrodzie. Świeżutki chleb z masłem i pomidorkiem (mogłabym zjeść 15 takich kromek) a potem pół dnia spędziłam w kuchni - sama przyjemność :)
I tak powstała m.in. tarta z kurkami i serem ricotta. Aromat grzybów w kremowym towarzystwie - niebo w gębie :)
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250 g świeżych kurek (kilka odkładamy do dekoracji)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 dużej cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę
- 1 łyżka masła
- Sól oraz świeżo zmielony pieprz
- 1 jajko
- 75 g śmietany 18%
- 75 g startego sera żółtego
- 150 g sera ricotta
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Kurki oczyszczamy (myjemy je dokładnie w zimnej wodzie a następnie delikatnie osuszamy).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, delikatnie podsmażamy na niej cebulę. Dodajemy kurki i smażymy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę masła i doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy.
Jajko dokładnie roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, ser ricotta, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty. Na dno tarty wykładamy kurki, zalewamy je masą i posypujemy żółtym serem. Delikatnie łączymy warstwy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. po tym czasie na wierzchu tarty układamy odłożone wcześniej kurki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20- 25 minut, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 165 stopni.
Smacznego!!
Droga Gosiu (Redakcjo)
OdpowiedzUsuńSiedzę i myślę sobie, że to nie sprawiedliwe. Ja tu w biurze a tarta tam z tymi oślizgłymi, robaczywymi kurkami. A było tak pięknie. Czy nie byliśmy dla siebie stworzeni? Tarta uwielbiała być w moich ustach, byliśmy razem, tam gdzie ona tam i ja, byliśmy nierozłączni. I wtedy zjawiły się one Kurki, dopadły ją skusiły. Omamiły ją swoją ilością. Naopaowiadały, że z nimi będzie lepsza, że świat się zmieni. Dała sie skusić a ja tu znów zostałem sam.
Droga redakcjo co mam robić?
Szpinak (Ross)
Drogi Szpinaku :) czy nie wiesz, że jak partner w delegacji, w pracy, za granicą to NIE ZDRADA!! Wrócisz i tarta przyjmie cię znowu z otwartymi ramionami:)
UsuńA kurki nie są robaczywe... pomyśl, wyciągnij wnioski na przyszłość... szpinak to l. pojedyncza a kurki - mnoga... ;)
Robaczywe to są Twoje myśli :o)
Usuń... czy my dalej rozmawiamy o seksie?
Nawet nie zaczęliśmy :) na szczęście! Przypominam, że bloga czytuje twoja chrześnica :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńusunęłam bo przez przypadek dodano dwa te same komentarze :) żeby nie było ;)
UsuńW tym roku zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku robiłam bardzo podobną, była ponoć pyszna :) ale ja byłam akurat w I trymestrze ciąży i w efekcie nie mogłam nawet spojrzeć na grzyby, jakiekolwiek.
Teraz mogę i przede mną na pewno wycieczka po kurki na targowisko :)
Justynko ostatnio kupiłam nową porcję kurek w Makro - naprawdę polecam. Świeże, piękne i tańsze niż na targowisku :)
Usuńwygląda oszałamiająco! jak tylko jakieś dorodne kurki dostanę w swe macki. mniam ;]
OdpowiedzUsuńi przy tym smakuje :)
Usuńkochamy zatem podobne danie! Uwielbiam tarte z kurkami - najbardziej na kruchym spodzie, ale twoja wygląda naprawdę mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńNastępną spróbuję na kruchym spodzie:)
UsuńO tak! Tarty uwielbiamy, kurki i ricottę również. To połączenie już wkrótce na naszym stole. Dzięki za inspirację!:)
OdpowiedzUsuńWitam.Prosze podac wielkosc foremki (nie mieszkam w PL) i nie wiem jakiej wielkosci jest gotowe ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuń