sobota, 21 lipca 2012

Pasztet z bobu i cukinii


   Jak już ostatnio pisałam bób jest dla mnie odkryciem tego lata i warzywem, w którym się zakochałam. Jest pyszny czy to w wersji bez dodatków, jako główny składnik kopytek czy jako podstawa pasztetu z bobu i cukinii. Artur nie mógł uwierzyć, że w pasztecie nie ma mięsa i powiem szczerze, że ja też po raz pierwszy próbowałam pasztetu w 100 % warzywnego. Podałam go ze świeżym ciemnym pieczywem i pomidorami malinowymi. Pychota!! A sam przepis został wyszperany na blogu Edytki ekoquchnia (delikatnie go tylko zmodyfikowałam). Kopalnia eko przepisów! Serdecznie polecam!






Pasztet z bobu i cukinii (składniki na małą tortownicę):

  • Około 0,5 kg bobu 
  •  0,5 cukinii (zielonej)
  •  1 mała cebula
  •  1/4 szklanki kaszy kuskus
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 jajko
  •  1,5 łyżki  bułki tartej
  •  Sól, pieprz, tymianek
  •  2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Przygotowujemy kaszę kuskus zgodnie z opisem na opakowaniu. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut, studzimy i obieramy. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki (kuskus, bób oraz cukinię z cebulą i wyciśnięte ząbki czosnku miksujemy w blenderze). Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wbijamy jajko i dodajemy 2 płaskie łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej oliwą i oprószonej otrębami. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 st. 

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. nie jadłam nigdy takiego pasztetu. nawet nie robiłam! a zawsze chciałam.
    pewnie smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie przygotowanie tego pasztetu to też była nowość w mojej kuchni ale eksperyment się udał i pasztet bardzo nam smakował :)
      buziaki :)

      Usuń
  2. Szkoda, że nie widać, jaki jest w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy następnym pasztecie będzie i w przekroju :))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...