środa, 18 lipca 2012

Kurki w śmietanie

   Jeżeli nie próbowaliście jeszcze kurek nie czekajcie!! Te najprościej przygotowane z cebulką, śmietaną i natką pietruszki są naprawdę pyszne. W prostocie siła :) U mnie raz grały główną rolę a drugim razem towarzyszyły krokietom. Obie wersje są równie smaczne :)






Składniki na 3 porcje:

  • 250 g świeżych kurek
  •  2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 
  •  1/4 drobno poszatkowanej cebuli
  •  3 łyżki masła 
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  50 ml śmietanki kremówki 36%
  •  1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  Sól oraz świeżo zmielony pieprz
  •  1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie: 

Kurki dokładnie oczyszczamy. Myjemy w chłodnej wodzie i osuszamy. 

Na patelni roztapiamy 1,5 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zarumienienia, następnie dodajemy czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez około 0,5 minuty.

Dodajemy pozostałe masło i oliwę, wrzucamy kurki i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę i natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy przez około 5 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. 
Możemy podawać z makaronem, kaszą, kopytkami...wg uznania.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. przepyszne proste danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia :). Bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...