wtorek, 31 lipca 2012

Kurczak+szynka parmeńska+fasolka szparagowa+pesto z nerkowcami

   Sporo smaków a jednak... całość tworzy zgraną kompozycję. Na prowadzenie wysuwa się sos. Zdecydowanie orzechowo-bazyliowy. Na początku został pochłonięty z samą fasolką szparagową. Fasolka al dente i smak nerkowców oraz świeżej bazylii. Miodzio!! A roladki? Pyszne, kruchość kurczaczka i intensywność szynki parmeńskiej. Bez dodatku jakichkolwiek przypraw roladki są bardzo ale to bardzo dobre. Wyobrażam sobie, że podane z młodymi ziemniaczkami i kurkami w śmietanie muszą być równie dobre. Jutro będę to sprawdzać :) 


Rozpoczynam sezon na fasolkę :)




Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka
1 łyżka mąki
10 plasterków szynki parmeńskiej
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 szkl. zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oliwy z oliwek
80 ml śmietany kremówki


Składniki na Pesto z bazylii i orzechów nerkowca:
Około 10 listków bazylii
1/2 szklanki orzechów nerkowca
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól i świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki na Pesto miksujemy w blenderze lub ucieramy w moździerzu.

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Powinna być al dente.
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, oczyszczamy, przekrawamy w poprzek na cieńsze filety i jeszcze na pół. Prószymy solą, obtaczamy w mące i zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej nasze roladki. Smażymy na średnim ogniu przez 8 minut, następnie obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 8 minut. Po usmażeniu odkładamy na chwilkę na bok. Delikatnie kroimy.
 
Na patelnię, z której ściągnęliśmy roladki wlewamy śmietankę, dodajemy Pesto i delikatnie mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia (sos powinien tylko delikatnie zgęstnieć). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
 
Na talerzu układamy ugotowaną fasolkę, na nią roladki z kurczaka. Całość polewamy sosem.
Smacznego!!
























































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...