sobota, 28 lipca 2012

Kukurydziane muffiny z kurkami

   Powoli zostawiam kurki za sobą ale jeszcze to jedno popołudnie było pełne aromatu świeżych grzybów i kukurydzianych muffinek. Polecam na gorąco z masełkiem - są naprawdę przepyszne. Idealne na śniadanie czy wczesną kolację a zapach jaki unosił się w domu podczas ich pieczenia obłędny :) Kukurydziane muffiny bez farszu z kurek świetnie pasują do lekkich sałatek - polecam!!






Składniki na 6 szt.

  • 150 g świeżych kurek, oczyszczonych i osuszonych
  • 0,5 cebuli drobno poszatkowanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól oraz świeżo zmielony pieprz

  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. mleka


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy poszatkowane kurki i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mokre składniki, następnie delikatnie mieszamy suche oraz mokre składniki.

Foremki na muffiny napełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na górze układamy po łyżeczce/dwóch podsmażonych kurek i znowu wylewamy ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut, do tzw. czystego patyczka.

Muffiny idealnie smakują na ciepło, przekrojone na pół i posmarowane masełkiem!

Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Super pomysł na kurki! :) Grzyby i oleje roślinne obniżają cholesterol - fajne danie dla osób chorujących na serce (pod warunkiem że będzie bez tego gorącego masełka) :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...