poniedziałek, 23 lipca 2012

Krokiety szlacheckie z kaszy i orzechów

   Muszę przyznać, że biorąc pod uwagę menu naszych przodków nie jestem sobie w stanie siebie wyobrazić żyjącą w tych czasach (no chyba że na chwilkę). No bo gdzie moje ukochane Crespelle ze szpinakiem, chaczapurii, pierogi ruskie czy idealne ciasto drożdżowe...? 
   Pewnie nawet obecnie nie szukała bym tych staropolskich smaków gdyby nie bardzo zachęcający opis oraz przepis wyszperany na blogu Komarki.
   Przepis przetestowany, krokiety bardzo smakowały chociaż myślę, że swój sukces w dużej mierze zawdzięczają obecności przepysznych kurek w śmietanie.






Składniki dla 4 osób:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  •  3/4 szklanki orzechów włoskich
  •  2 jajka
  •  2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki  
  •  Bułka tarta do panierowania
  •  Sól oraz świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Mielimy ją w blenderze razem z jednym jajkiem. Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do zmielonej kaszy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formujemy krokiety i panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (pół na pół masło i oliwa z oliwek) do zarumienienia.

Krokiety podałam z kurkami, które zostały przygotowane zgodnie z tym PRZEPISEM.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. genialne rozwiązanie - dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość ;)))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...