środa, 11 lipca 2012

Krewetki z mleczkiem kokosowym i papryczką chilli

   Krewetki musiały być bardzo cierpliwe i dopiero po kilku ładnych miesiącach działalności bloga trafiły na stronę jako post i do tego obsadzone zostały w głównej roli :) W towarzystwie mleczka kokosowego oraz papryczki chilli biorą udział w konkursie na KULINARNEGO BLOGA 2012. Jeżeli przypadną Wam do gustu i zechcecie wyrazić to w postaci oddanego głosu zachęcam!!! Możecie to zrobić tutaj .
   Krewetki są odpowiednio kruche, lekko pikantne (dzięki papryczce chilli) o delikatnym posmaku kokosu. Naprawdę fajny mix smaków... do tego miseczka ryżu i pyszny posiłek gotowy. Ja podałam danie w łupinie orzecha kokosowego i muszę przyznać, że całość wyglądała bardzo zabawnie ale przede wszystkim apetycznie. Smacznego!!









Składniki:

  • 1 opakowanie ryżu
  •  1 opakowanie krewetek Tiger
  •  4 ząbki czosnku
  •  1,5 szkl. wody
  •  50 ml mleczka kokosowego
  •  1 papryczka chilli
  •  Sok z 1 limonki
  •  1 łyżeczka soli
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  Sól oraz pieprz do smaku
  •  Masło solone do smażenia 

 Przygotowanie:
  1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  2. Przygotowujemy marynatę. W blenderze miksujemy czosnek, wodę oraz  0,5 łyżeczki soli. Miksujemy przez około 5 sekund, tak aby czosnek nie był do końca roztarty. Przygotowaną marynatą zalewamy rozmrożone i obrane krewetki, pozostawiamy na około 10 minut.
  3. Odcedzamy wodę z krewetek, dodajemy sok z limonki, papryczkę chilli pokrojoną w cieniutkie słupki oraz 0,5 łyżeczki soli.
  4. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła solonego, wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, wlewamy 50 ml. mleczka kokosowego i smażymy przez około 1 minutę (na bardzo małym ogniu).
  5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ciepłym ryżem.

 

4 komentarze:

  1. co mogę napisać? obłędnie pysznie i chętnie bym się wprosiła by je zjeść! uwielbiam te połączenia, kocham krewetki i mleko kokosowe:) głosuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosieńko za głos ale przede wszystkim za ciepłe słowa :)
      Pozdrawiam gorąco :))

      Usuń
  2. Głos oddany, szczerze uważam, że to najlepszy i najciekawszy przepis w tym zadaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powyższa opinia bezcenna :)) Jasne głos też się liczy ;)

      Buziaki

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...