wtorek, 17 lipca 2012

Kopytka z bobu

   Warzywo odkryte tydzień temu...!!! Tak wiem to niemożliwe A JEDNAK :) I pewnie nadal bym omijała bób wielkim łukiem gdyby nie sympatyczni znajomi z Wielunia (pozdrawiamy Was serdecznie), którzy poczęstowali nas tym pysznym warzywem. Bób po ugotowaniu, obraniu i posoleniu jest rewelacyjny. Mi osobiście w smaku przypomina ziemniaki dlatego użycie go do przygotowania kopytek było czymś oczywistym. Z roztopionym masłem idealne ale z kremowym i lekko słodkim serem ricotta jeszcze lepsze!!! Jako danie albo dodatek - wybierajcie :)








Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 350 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • Sól oraz pieprz

Dodatki: 
  • roztopione masełko
  • ser ricotta

Przygotowanie:
 
Bób gotujemy w osolonej wodzie (około 15 minut), studzimy i obieramy. Rozgniatamy go tłuczkiem do ziemniaków (lub praską). Aby bób miał gładziutką konsystencję przecisnęłam go dodatkowo przez sitko. Dodajemy sól, pieprz oraz jajko. Mieszamy z mąką, którą dodajemy stopniowo.
Formujemy wałeczki na posypanej mąką stolnicy. Kroimy je na kawałki.
Kopytka wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy do wypłynięcia. 
Podajemy z roztopionym masłem oraz ricottą. 


Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Od dawna jestem zakochana w bobie, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, by zrobić z niego kopytka! Dzięki za inspirację, pomysł jest naprawdę rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie są kopytka...!!! :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...