wtorek, 10 lipca 2012

Faszerowane ziemniaczki podwójnie pieczone

   Propozycja np. na obiad, wczesną kolację, do grilla, do zimnego piwka... U mnie była wersja mix... był grill, obiad, który był już prawie wczesną kolacją, było też zimne piwko. Pełen zestaw ;) Były też ziemniaki w dwóch wersjach. Dla mnie i Artura wersja full wypas a dla Julki wersja bez mięsa, cebuli i ziół (ale nie bez smaku) :) Podałam je z sosem czosnkowym ale były by pewnie równie pyszne z sosem farmerskim. Zdecydowanie polecam!!







Składniki na 8 szt. ziemniaków o średniej wielkości:

  • 8 szt. ziemniaków
  •  1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  •  1 łyżka siekanej natki pietruszki
  •  4 plastry szynki parmeńskiej
  •  0,5 poszatkowanej cebuli
  •  Sól oraz pieprz do smaku
  • 0,5 szkl. startego sera żółtego lub mozarelli (którą używamy do pizzy) 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ziemniaki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę (mają być miękkie). Wyciągamy, rozwijamy z folii i studzimy. Przecinamy na pół i przy pomocy małej łyżeczki wydrążamy środek. 

Szynkę parmeńską bardzo drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odkładamy na bok. Następnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy (na złoty kolor) drobno poszatkowaną cebulę. 

W misce mieszamy ziemniaki, szynkę, cebulę, poszatkowaną natkę, 2 łyżki startego sera, 1,5 łyżki śmietany oraz  doprawiamy solą i pieprzem (solimy tylko trochę ponieważ szynka parmeńska jest bardzo słona). 

Ziemniaki wypełniamy przygotowaną masą. Posypujemy serem i układamy na blaszce. Pieczemy przez około 20 minut (aż ser się roztopi i delikatnie przyrumieni). 

Po wyciągnięciu z piekarnika delikatnie studzimy i podajemy np. z sosem czosnkowym.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. pyszności, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone ziemniaczki a z taką masą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...