piątek, 20 lipca 2012

Tort ananasowo-bananowy

   Kiedy nie ma w domu dzieci... jasne czasami jesteśmy niegrzeczni a innym razem liczymy godziny do ich powrotu. Pamiętam pierwszy obóz Julii. Trzymałam się dzielnie a gdy tylko autokar zniknął za zakrętem płakałam jak głupia. Kolejne dwa tygodnie miałam na maksa zapchane wszelakimi aktywnościami żeby tylko nie poddać się tęsknocie, która chyba nawet bolała. Teraz Julia ma 12 lat i jej wyjazdy są coraz częstsze, już tak nie rozstrajają mojego organizmu i  widząc jej radość jest mi łatwiej... ale i tak jej powroty są jak ..... wszystkie mamy wiedzą jakie...
   Z okazji powrotu właśnie powstał ten tort a raczej torcik. Puszysty biszkopt, mus ze świeżego ananasa i bananów, krem śmietankowy, słodka biała czekolada i te porzeczki... czarne jak niebo przed burzą i słodkie bo dojrzewały bezstresowo w ogrodzie...





Składniki na biszkopt (średnia tortownica):

  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijajmy. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiewamy mąki i mieszamy. Wsypujemy bardzo delikatnie do ciasta i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Do formy wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Wyjmujemy z formy. 

Biszkopt przekroiłam na 3 blaty. Zostawiłam dwa duże a z trzeciego wycięłam mniejsze koło. 

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Do nasączenia biszkoptu:
  • 1/3 szklanki herbaty brzoskwiniowej.

Mus ananasowo-bananowy:
  • 1 świeży ananas
  • 1 banan
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
Ananasa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy dwie łyżki likieru i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut (od czasu do czasu mieszamy). Po tym czasie umieszczamy ananasa w blenderze, dodajemy jednego banana i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze raz zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w dwóch łyżkach zimnej wody. Mieszamy, czekamy aż mus zgęstnieje i ściągamy z gazu. Studzimy

Krem śmietankowy:
  • 50 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 opakowanie serka mascarpone 
  • Cukier puder do smaku
  • 2 łyżki musu ananasowo-bananowego

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dosłownie kilka obrotów miksera, by masa się nie zważyła. Dodajemy mus ananasowy i jeszcze raz miksujemy dosłownie przez chwilę.

Dodatkowo:
  • Czarne porzeczki
  • 1 tabliczka białej czekolady
Wykonanie tortu
Jeden z przygotowanych blatów nasączamy herbatą. Wykładamy na niego 1/3 musu a na niego krem śmietankowy. Na wierzch kładziemy kolejny blat tortu, nasączamy go herbatą, wykładamy 1/3 musu i kremu śmietankowego. Na górze układamy trzecią warstwę (najmniejszy blat). Nasączamy go resztą herbaty. Wierzch smarujemy pozostałym musem a kremem śmietankowym górę i boki. Całość dekorujemy białą czekoladą startą na tarce. Górę ozdabiamy porzeczkami. Schładzamy.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Jaki wspaniały :). Farciara z Twojej córy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę jej pokazać Twój komentarz ;))

      Usuń
  2. och, rozumiem Cię doskonale. ale u mnie trochę z tym na odwrót.
    wspaniały deser, na powitanie pierwszorzędny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))) Julci też pasował ;)
      Pozdrawiam!!

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...