środa, 4 lipca 2012

Ciasto z sokiem truskawkowo-marchewkowym

   Urodziny koleżanek i kolegów z pracy to po pierwsze powód do miłych spotkań a po drugie kopalnia wiedzy kulinarnej. Okazuje się, że istnieje jeszcze mnóstwo przepisów, które zaskakują tak jak poniższy. 
   Koleżanka Bianka urodziny obchodziła kilka dni temu, kolejne osiemnaste oczywiście, i z tej właśnie okazji uraczyła nas ciastem, którego jednym ze składników był przecierowy sok owocowo-warzywny. Ciasto pyszne!! Lekki i puszysty biszkopt, delikatnie tylko słodka masa "kubusiowa" i na finał śmietankowo-agrestowa pianka. Czego to ludzie nie wymyślą :)) a tym czasem ja się głowię nad rodzajem przysmaków, które przyniosę do pracy z okazji moich urodzin...łatwo nie będzie ;)


Nadwyżka kremu i masy kubusiowej wylądowała w pucharkach z dodatkiem pokruszonych ciasteczek Digestive i biszkoptów - też pysznie :)





Składniki na dużą tortownicę:

- biszkopt upieczony wg. przepisu

Masa "kubusiowa"
- Sok przecierowy 0,9 l (u mnie Kubuś) o smaku truskawkowo-marchewkowym
- 2 budynie z cukrem o smaku waniliowym
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 3 łyżeczki żelatyny

Pianka agrestowo-śmietankowa
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 1 galaretka agrestowa 
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z informacjami umieszczonymi na opakowaniu. 

Gotujemy budyń, zgodnie z przepisem, zamiast mleka dodajemy soku przecierowego. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy garnek z gazu i wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gorącą masę "kubusiową" wylewamy na ostudzony biszkopt. 

Na masę wykładamy biszkopty. Ubijamy śmietanę, którą następnie mieszamy z tężejącą galaretką.  Dodajemy cukier puder. W 6 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do pianki. Dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na masę kubusiową :) Wywołuje uśmiech na twarzy no i zapewne jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna to prawda :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...