środa, 4 lipca 2012

Ciasto z musem porzeczkowo-nektarynkowym

   Porzeczki i nektarynki na ciasteczkowym spodzie czyli udany mariaż polsko-hiszpański:) Czerwone porzeczki z własnego ogrodu, delikatnie kwaśne, uległy tym razem słodyczy nektarynki, która (mam taką nadzieję) chociaż przez chwilę wygrzewała się pod hiszpańskim niebem.
   Poprzednia wersja tego ciasta to połączenie truskawki i rabarbaru - jeżeli o mnie chodzi wybieram opcję porzeczkową ale ja po prostu kocham porzeczki w postaci prosto z krzaka, w cieście, konfiturach czy kompocie :) Zachęcam do przetestowania póki sezon w pełni !!!















Składniki:

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki obranych i pokrojonych nektarynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanki rozgniecionych herbatników (ja użyłam Digestive)
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Porzeczki oczyszczamy, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu a następnie miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy i dodajemy do nektarynek rozgniecionych widelcem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy ze zmiksowanymi porzeczkami. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rozgniecione ciastka mieszamy z roztopionym masłem, rozkładamy je na dnie małych form ( lub używamy tortownicy o wymiarach 23 cm) i dociskamy ręką, tak by powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy.

Do gęstniejącej masy dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Dekorujemy porzeczkami.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Same pyszne składniki, ciasto musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest wynikiem eksperymentu ;) ale bardzo udanego !!! Jest pyszne :)) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ależ piękne zdjęcia! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)))

      Usuń
    2. Anonimowy11.8.12

      tancz dla nas tancz

      Usuń
  3. Cudowny deser, pysznie połączyłaś smaki. I jaki apetyczny kolor wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. baaaaaaaaardzo apetyczne zdjęcia, chętnie bym zjadła kawałek takiego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby się tylko dało... ale póki sezon trwa namawiam do wypróbowania :)))

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...