czwartek, 7 czerwca 2012

Ślimaczki z pieczarkami i serem

    No i uległam wszechogarniającej euforii Euro 2012 :) W sumie to całkiem miłe patrzeć jak pozytywne emocje zalewają Polskę. Wprawdzie piłka nożna nie jest moim ulubionym sportem jednak z niecierpliwością czekam na mecz otwarcia :) Oj będzie się działo!!! 
   Tak jak wczoraj działo się w mojej kuchni ;) Na murawę wybiegli zawodnicy reprezentujący różne smaki. Pierwszy był zawodnik z drużyny serów, tuż za nim przedstawiciel drużyny suszonych pomidorów a na koniec zawodnik z pieczarkowym farszem. Kto wygrał te mistrzostwa zdania są podzielone... Jak dla mnie pieczarkowe nadzienie było the best, Julia wybrała serowe a Artur zajadał się pasztecikami z dodatkiem suszonych pomidorów.  

Polecam kibicom i nie tylko!!!!!

Przepis bierze udział w kolejnym etapie konkursu "Kulinarny Blog Roku" bardzo mocno zachęcam do zagłosowania :))) 








Składniki na około 20 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia30 g słonego masła, schłodzonego i pokrojonego
  • 185 ml mleka

Nadzienie:

  • 40 g sera mozarella, startego na tarce o dużych oczkach
  • 40 g tartego parmezanu
  • 40 g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 szt. suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę
  • 10 szt. pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie lekko zarumieniona, dodajemy pieczarki, sól oraz pieprz i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy farsz odstawiamy na bok.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i palcami rozcieramy wszystkie składniki, aż powstaną okruchy. Dodajemy mleko i mieszamy wszystkie składniki wyrabiając ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm. Mi wyszły trzy prostokąty. 

Każdy z nich posypujemy składnikami wg naszych upodobań. Ja przygotowałam trzy zestawy.

Zestaw nr 1: ser żółty, parmezan, mozarella, posiekana natka pietruszki, pieprz.

Zestaw nr 2: ser żółty, parmezan, pieczarkowy farsz, natka pietruszki, pieprz.

Zestaw nr 3: mozarella, ser żółty, parmezan, suszone pomidory, natka pietruszki, pieprz.

Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon. Odkrawamy nierówne brzegi i kroimy na 2 cm kawałki. Układamy je na przygotowanej blaszce w 2 cm odstępach. Pieczemy około 15 minut, aż będą złociste. Podajemy gorące lub ciepłe.

Smacznego!!!



8 komentarzy:

  1. Pysznie! bardzo smakowite przekąski, napewno super sprawdzą się meczowych imprezach domowych;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że nie tylko na nich ;) bo przecież Euro kiedyś się skończy ;) Są naprawdę pyszne :)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Kibice na pewno byliby zadowoleni z takich poręcznych przekąsek i jakich ładnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę miała okazję sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zestaw idealny nie tylko dla kibica :]

    OdpowiedzUsuń
  6. przydałby się dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, widzę, że Euro atmosfera wszystkim się udziela ;]
    Polska, gola!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na pyszny zestaw, na mecz nie zdążyłam przygotować, ale wczoraj w Lidlu kupiłam wszystkie składniki i zaraz zabieram się do pracy, mam nadzieję, że wyjdą tak śliczne jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...