czwartek, 28 czerwca 2012

Tort limonka i kiwi

   Z wielu powodów upiekłam ten tort, pyszny nawiasem mówiąc. :) Po pierwsze należało odpowiednio uczcić urodziny Artura, które wypadły w smutnym czasie i nikt z domowników nie miał ochoty ich celebrować, po drugie a tak naprawdę to po pierwsze nasza kudłata Łacia powoli wraca do zdrowia. Po dwóch tygodniach kroplówek, zastrzyków, karmienia strzykawką nadal jest z nami!!! Mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej. Szanse były nikłe ale nasza kicia walczyła jak lew. Poddawała się wszystkim niezbędnym zabiegom, grzecznie czekała aż lekarz pobierze jej krew czy my podamy jej insulinę. Z wyciągniętą do przodu łapką, całą pokiereszowaną po wenflonie, pozwalała "poić" się kroplówką... dużo by pisać, jeszcze długa droga przed nami, zastrzyki z insuliny będą jej towarzyszyć do końca życia ale naprawdę warto walczyć!!!!
   A teraz o torcie :) Jest puszysty, lekki, delikatnie kwaśny dzięki limonkom i kiwi. W oryginalnym przepisie ozdobiono go orzeszkami pistacjowymi  ja użyłam prażonych płatków migdałowych. Myślę, że jeszcze nie raz będę do niego wracać:)










Pomysł na tort i część przepisu pochodzi ze strony cioccolatogatto

Biszkopt oraz lime curd najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijajmy. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiewamy mąki i mieszamy. Wsypujemy bardzo delikatnie do ciasta i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Do formy wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Wyjmujemy z formy. 

Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Do nasączenia biszkoptu:
  • 200ml czarnej herbaty
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Zaparzamy herbatę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Studzimy.

Krem limonkowy:
  • 6 jajek 
  • 200g drobnego cukru 
  • Skórka otarta z 3 limonek, starta na tarce o małych oczkach
  • 175ml soku wyciśniętego z limonek 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła, pokrojonego w 1cm kostkę 
  • 250g serka mascarpone, w temp. pokojowej
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
Przygotowanie kremu:
Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do garnka o grubym dnie wbijamy jajka, wsypujemy cukier z mąką, dodajemy skórkę i sok z limonek. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a krem zgęstnieje (cały czas mieszamy) - jeśli powstały grudki krem można zmiksować w blenderze. Następnie dodajemy po kilka kosteczek masła i podgrzewamy na najmniejszym ogniu mieszając po każdej partii, aż masło się rozpuści a krem jeszcze zgęstnieje. Gotowy krem przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i studzimy. Schładzamy całą noc w lodówce. Po tym czasie odkładamy 5-6 łyżek kremu, a pozostałą część miksujemy na małych obrotach miksera z mascarpone i  z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Dodatkowo:
  • 8-9 owoców kiwi
  • 75 g płatków migdałowych, uprażonych na patelni
Wykonanie tortu:

Np. na paterze kładziemy pierwszy z blatów biszkoptowych, nasączamy go przygotowaną herbatą, rozsmarowujemy 1/2 odłożonego lime curd, układamy plasterki kiwi (tak by zachodziły na siebie) i ostrożnie rozsmarowujemy 1/4 kremu limonkowego z serkiem. Nakrywamy kolejnym blatem biszkoptowym, nasączamy, rozsmarowujemy resztę lime curd, układamy plasterki kiwi i ostrożnie rozsmarowujemy 1/4 kremu limonkowego.. Trzeci biszkopt również nasączamy, rozsmarowujemy pozostały krem po bokach i wierzchu ciasta, boki obkładamy płatkami migdałowymi. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Wyglada fantastycznie. Nie jadlam jeszcze takiego tortu :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam!!! Jest to zdecydowanie oryginalny ale przede wszystkim przepyszny tort, trochę taka odmiana dla tych z bitą śmietaną i truskawkami, które też uwielbiam ale ile można... :)

      Usuń
  2. CZegos takiego szukałam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc ;)

      Usuń
  3. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy11.6.16

    Fajny pomysł, ale czy kiwi nie spowoduje skwaśnienia śmietany w kremie?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...