czwartek, 14 czerwca 2012

Tarta ze szparagami

      Tarta ze szparagami czyli kontynuując temat "Zielono mi" :) i na początku pozytywne zaskoczenie, że przygotowując ciasto nie trzeba było podpiekać, obciążać grochem czy ryżem. Po prostu mieszasz, chłodzisz, rozwałkowujesz, zalewasz, pieczesz i jesz :) No chyba już prościej się nie da ;) A jaki smak!! Fajne połączenie kremowej ricotty i ostrego parmezanu.... a te szparagi z podopolskich wiosek ;) 
Gorąco polecam!!!










Składniki na jedną dużą tartę:
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g startego parmezanu 
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 dużej cebuli
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Przesianą mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy w plastry około 0,5 cm.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotujemy przez około 10 minut.

Mieszamy ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietankę i podgotowanymi kawałkami szparagów.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty.

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie, na wierzchu układamy (delikatnie wciskamy) odłożone główki szparagów. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu chwilę przestudzimy i podajemy. Równie pysznie smakuje na zimno.

Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Bardzo mi miło :) Pięknie Ci wyszła!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. To mi bardzo miło :) i do tego smacznie!!!! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...