sobota, 30 czerwca 2012

Maliny w białej czekoladzie

   W sumie, zgodnie z tym co pisałam w moim poprzednim poście, nie wiem jaki obecnie mamy sezon... na maliny, czereśnie a może wiśnie? U mnie wczoraj był na maliny. Kupiłam piękne soczyste i słodziutkie, zdecydowanie większą ich część została pochłonięta bez jakichkolwiek dodatków (pewnie nie powinnam się do tego przyznawać ale zostały spałaszowane prosto z koszyczka). To co zostało podałam w towarzystwie musu z białą czekoladą. Maliny cudnie przełamały jego słodycz i poprawiły mi humor po ciężkim dniu w pracy :) 




Przepis na mus ze strony kwestia smaku 

Składniki na 5 porcji:

  • Maliny
  • 100 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • Kakao - do posypania

Przygotowanie:

Do pucharków wkładamy maliny (dowolną ich ilość). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ubijamy białko na rzadką pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Roztopioną czekoladę (odrobinę przestudzoną) mieszamy z 3 łyżkami śmietany kremówki a następnie energicznie mieszamy z żółtkiem.

Dodajemy połowę ubitego białka i delikatnie mieszamy, następnie łączymy z resztą białka.

Resztę śmietanki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Wylewamy na maliny i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy warstwą kakao i dekorujemy świeżymi malinami. 

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...